STA, 26. 8. 2016

Člani Beton Ltd. kot forma in vsebina predstave Ich kann nicht anders

Na 19. Mladih levih bo drevi premierno uprizorjena predstava Beton Ltd. Ich kann nicht anders. Člani kolektiva si želijo, da bi bila predstava za gledalca izjemno voajeristična. "Radi bi dosegli določeno točko iskrenosti, predvsem pa neizprosnosti znotraj nas samih ter podali nek vpogled v mentalno zmedo, v kateri živimo," je povedal Branko Jordan.
:
:

Foto: Toni Soprano

Kolektiv Beton Ltd. poleg Jordana tvorita še Katarina Stegnar in Primož Bezjak. Predstava Ich kann nicht anders, ki bo uprizorjena v Dvorani športnega društva Tabor, ni nastala po naročilu festivala Mladi levi, a zelo sovpada z letošnjo temo. Ta preizprašuje današnji svet, nasičen z dogajanji in spremembami, ki ga zaznamuje negotovost, prihodnost pa ostaja zgolj slutnja.

Jordan je ob predstavitvi 19. festivala Mladi levi povedal, da so se z novo predstavo, ki je imela sprva naslov Otok solz, intenzivno ukvarjali skoraj tri leta. Ideja zanjo se jim je porodila že med ustvarjanjem projekta Upor ni človek. Po izkušnjah s predhodnimi predstavami so se člani kolektiva vprašali, s kakšno pravico govorijo o določenih temah, bodisi ekologiji, tranziciji ali vprašanju revolucije v neki družbeni danosti.

"Izkazalo se je, da je pravzaprav edino področje, o katerem lahko legitimno in z vso radikalnostjo in drznostjo govorimo, omejeno zgolj na nas tri kot nastopajoče. Mi smo hkrati forma in vsebina te predstave," je poudaril Jordan.

Po njegovih besedah to ne pomeni, da je predstava hermetično zaprta v nek svet: "Izhodišče za avanturo v to predstavo je bilo, ali lahko vzpostavimo določeno celico, določeno zaklonišče, bunker, ki ga ne vidimo nujno kot neko sivo zaklonišče, ampak je lahko tudi oaza, v kateri bi se lahko znotraj realnosti, ki nas obdajajo, počutili najprej varne, potem pa tudi srečne, zaželene in produktivne."

Dodal je, da so se pri delu prepustili zanje neobičajni metodi. "Nastala je skoraj dramska predloga besed, ki zaznamuje vstop v to predstavo, za katero si želimo, da bi bila za gledalca izjemno vojaeristična," je dodal igralec. Po njegovih besedah pa je Ich kann nicht anders hkrati tudi predstava o emigrantih, družbenih težavah, o socialnih in seksualnih stiskah.

"Jasno nam je, da je del našega življenja enostavno za nami, najboljši del. Vidimo pa tudi prihodnost, a ne vemo, kaj nam ta zares prinaša," je še povedal. Predstavo označuje "šaljiva opazka", da je primerna za tiste, ki so že stari 37 let. Pripadnikom te generacije naj bi bilo njeno sporočilo najbližje.

Predstavo so soustvarili stalni sodelavci kolektiva. Za vizualno podobo so poskrbeli kolektiv sonda4 ter umetnica Toni Soprano, glasbo podpisujejo Dead Tongues, oblikovalec zvoka pa je Jure Vlahovič. Kot dramaturginja je sodelovala Urška Brodar, kostume pa je zasnovala Mateja Benedetti.

Ich kann nicht anders je peta predstava kolektiva Beton Ltd. Prvi skupni projekt Tam daleč stran (Uvod v ego-logijo) so leta 2010 ustvarili prav pod okriljem zavoda Bunker. Sledile so predstave Rečem, kar mi rečejo, naj rečem (2012), Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli (2013) ter Upor ni človek (2014).