JSKD, 17. 5. 2017

Festival Vizije: Trije dnevi mladih energij in ustvarjalnosti

Letošnje Vizije, festival mladinske ustvarjalnosti, bodo potekale od petka, 19. maja 2017, do nedelje, 21. maja 2017, v Kulturnem domu in Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici, ki letos praznuje 70-letnico, v okviru Tedna ljubiteljske kulture pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Otvoritev Vizij bo v petek, 19. maja 2017 ob 19.30 v SNG Nova Gorica.
Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone
Foto: Sunčan Stone

Namen festivala je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke predstave, mladinske lutkovne predstave, mladinske rock skupine ter posameznike na področju fotografije ter s tem spodbuditi razvoj mladinske umetniške produkcije. Letos so ustvarjalce izbirali selektorji Severa Gjurin, Jani Kenda, Andrej Jus in Irena Rajh Kunaver, ocenjevala pa jih bo strokovna žirija v sestavi: lutkarica Barbara Bulatović, igralec in režiser Miha Nemec in glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene.

Festival Vizije je festival najkvalitetnejše mladinske kulture. Sprva je bil namenjen zgolj mladinskim gledališkim skupinam, v zadnjih letih pa so vanj vključeni tudi mladinski lutkovni, glasbeni in likovni ustvarjalci. Festival je ciljno usmerjen v mladinske ustvarjalce, stare med 15 in 26 let. Gre za razmišljujočo generacijo, ki še ni obremenjena s samocenzuro in kjer projekti praviloma nastajajo preko poglobljene raziskave materiala, sebe in sveta, v katerem živijo. Predstave, glasba in likovni izdelki v njihovi izvedbi so sveži, domišljeni in družbeno kritični.

Na državni festival, ki bo letos potekal v Novi Gorici med 19. in 21. majem 2017, se skupine uvrstijo prek območnih in regijskih srečanj, izbirajo pa jih selektorji – letos so bili to Severa Gjurin za fotografijo, Jani Kenda za rock glasbo, Andrej Jus za gledališče in Irena Rajh Kunaver za lutke. Festival je tako valilnica mladih talentov.

Letos se bo na festivalu predstavilo:

  • 7 rock zasedb: SEUL OCÉAN, Rovte, MANCA BERLEC, Kamnik, D’ŠUPS, Tolmin, ATTIC MIST, Žabnica, CHARLY BUTTER FLY, Kočevje, THeWET, Škofja Loka, CAPTAIN MORGAN'S REVENGE, Novo Mesto;

 

  • 10 gledaliških predstav, ki jih bodo pripravili Zabrinjeni, KUD Krik Ljubljana in KD Svoboda osvobaja Slovenske Konjice, Društvo gledališče Glej, (A)MATERIJA, Društvo gledališče Glej, KD igralska skupina pri GTČ Jesenice, Gledališka pola Prve gimnazije Maribor, Gimnazija Novo mesto, Protagonisti in KUD Pozitiv;
  • 1 lutkovna predstava, ki jo bo predstavila lutkovna skupina Društvo Koruzno zrno/Srednja šola Slovenska Bistrica, Lutkovna skupina Zrna/Krožnik in

 

  • 14 fotografov, ki so tokrat ustvarjali na temo »Odtujenost«: Lana Bregar, Ana Grom, Loti Kavšek, Maja Krvina, Lucija Maver, Tim Medle, Julija Mohorič, Sara Mržljak, Ana Skobe, Nika Šabanović, Tamara Tolar, Juta Usenik, Maja Veršaj, Tonja Žagar;

 

  • v spremljevalnem programu bo tudi plesna predstava SNG Nova Gorica in MN Dance Company v izvedbi novogoriških plesalcev Nastje Bremec in Michala Rynie.
  • v petek, ob 21.30 se bodo v Baru Splendid na Bevkovem trgu predstavili literarni ustvarjalci, ki so sodelovali na natečaju revije Mentor za mlade literarne talente in na Festivalu mlade literature Urška: Nina Kremžar, Jaka Šoster, Karolina Blagojević, Tom Veber, Nika Kalan, Patrik Holz, Maja Strmčnik, Tjaša Škorjanc, Jan Franc Podbrežnik, Katarina Černe.

Otvoritev Vizij bo 19. maja 2017 ob 19.30 v SNG Nova Gorica z avtorsko predstavo Društva Gledališče Glej: Glej, vitki študent. Le uro pred tem, ob 18.30, pa bo v rotundi SNG potekala otvoritev fotografskega dela vizij, Fotovizije. Na ogled bo fotografska razstava izbranih avtorjev na temo Odtujenost. Festival se bo 21. maja 2017 zaključil s podelitvijo nagrad – Vizionarjev v SNG Nova Gorica ob 17. uri. Podeljevala jih bo žirija v sestavi: lutkarica Barbara Bulatović, igralec in režiser Miha Nemec in glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene.