STA, 11. 6. 2012

Na mednarodnem tekmovanju mladih plesalcev OPUS 1 slavila Japonka

Na 20. mednarodnem tekmovanju mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 - Plesna miniatura 2012 je v kategoriji plesalcev, rojenih med letoma 1988 in 1995, slavila japonska plesalka Noriko Nišidate, ki je prejela glavno nagrado za najboljšo miniaturo v celoti. Vse glavne nagrade v nižjih starostnih skupinah so pobrali plesalci iz KD Qulenium Kranj.
:
:

Tema letošnjega tekmovanja, ki je bilo v soboto v Celju, je bila ples in literatura, kar pomeni, da so se mladi plesalci pri pripravi koreografij naslonili na literarna besedila, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki je tekmovanje organiziralo.

V skupini plesalcev, rojenih med letoma 1996 in 1999, je žirija nagrado za najboljšo miniaturo v celoti podelila Filipu Štepecu iz KD Qulenium Kranj, v skupini plesalcev, rojenih med letoma 2000 in 2001, je nagrado za najboljšo miniaturo v celoti prejela Gea Bešter iz KD Qulenium Kranj, v skupini plesalcev, rojenih med letoma 2002 in 2003, pa je glavno nagrado prejela Jerca Gril iz KD Qulenium Kranj za avtorski ples Radovedna Jerca. Vse tri je pri nastajanju miniature vodila mentorica Saša Lončar.

Kranjski uspeh je dopolnil Jan Rozman, ki so ga izbrali za mladega plesalca, ki mu bodo v prihodnjem letu omogočili ustvariti samostojni plesni projekt.

Strokovna žirija je podelila tudi nagrade za najboljšo izvedbo in najboljšo idejo miniature. V skupini plesalcev, rojenih med letoma 1988 in 1995, je nagrado za najboljšo izvedbo prejela Alja Ferjan iz KD Qulenium Kranj, nagrado za najboljšo idejo pa April Veselko iz Plesne izbe Maribor.

V skupini plesalcev, rojenih med letoma 1996 in 1999, je nagrado za najboljšo izvedbo prejela Kaja Vajdetič iz Plesnega foruma Celje, nagrado za najboljšo idejo pa sta prejeli Maja Medved in Zala Erznožnik Podreka iz KD Qulenium Kranj.

V skupini plesalcev, rojenih med letoma 2000 in 2001, sta nagrado za najboljšo izvedbo (žirija ni podelila nagrade za idejo) prejela Nejc Vene iz KD Qulenium Škofja Loka in Špela Jezovšek iz Društva za umetnost plesa Celje Harlekin.

V skupini plesalcev, rojenih med letoma 2002 in 2003, je nagrado za najboljšo izvedbo prejela Neža Vadnjav s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, nagrado za najboljšo idejo pa Alma Mimi Arnold in Brina Lekše s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Tekmovanje je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih soloplesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Vsi sodelujoči so ustvarili svoje koreografije v povezavi literature in plesa: vsebino literarnih del so prevedli v svoj medij - ples, in jo postavili na oder.