CD, 27. 1. 2012

Mit o zavedeni Evropi

Cankarjev dom in Ph RED, Tandem Eclipse EU SI MUOVE!, premiera 27. januar 2012.
:
:

foto Arhiv Tandem Eclipse

Grški mit o ugrabitvi lepe mladenke Evrope predstavi naivno nrav dekleta, ki jo izkoristi zviti in samozadostni Zeus v podobi veličastnega bika. Evropska celina je tako dobila ime po osebi, ki ni znala in zmogla predvideti posledic svoje dobronamerne dostopnosti in je končala kot žrtev nekoga večjega, mogočnejšega od sebe.

Danes, ko se je Evropa izoblikovala v politično in ekonomsko precej kohezivno enoto v obliki Evropske unije, se velja ponovno vprašati, ali je pri lastnih odločitvah še vedno ne ovira ta starodavni strah, da je le igrača v rokah odločnejših in dejavnejših od sebe. Bi torej lahko razpravljali o tem, da EU zaradi slabih izkušenj iz evropske preteklosti trpi za pomanjkanjem samozavesti?

O tandemu Eclipse
Akterki tandema Eclipse sta se javnosti prvič predstavili z instalacijo Zajtrk na travi leta 1999 v Galeriji Kapelica. Sledili so številni performansi, interaktivne postavitve in fotoinstalacije, katerih skupna forma temelji v estetiki mehko pornografskega kiča, vsebinsko pa obravnavajo sodobne fenomene, ukoreninjene v mitih, verovanjih in predsodkih, ki omejujejo svobodo posameznika.
Umetnici sta s svojim delom večkrat gostovali v tujini, tudi v Bruslju. Za svoje delo sta prejeli nagrado zlata ptica.

Mejnost njune produkcije je pogosto tarča tistih, ki se v njej prepoznajo kot negativci in se temu primerno tudi odzovejo. Tandem Eclipse pa vztrajno promovira najpresežnejše čustvo, ki ga človek premore: to je čustvo ljubezni. V delu tandema je le-to izpostavljeno znotraj podob kiča, ki je ravno tako kot ljubezen več, kot je potrebno za preživetje. Je pa vsekakor najbolj jasen izraz človekovega stremljenja k olepšavi dejanskega stanja, ki ga vsaj skozi iluzijo pripelje do osvoboditve.

CD

Povezani dogodki

Gost

Pametno se je sjetiti imena Europa i tog Grčkog MITA (Europa -Zeus)

28. 1. 2012