Martina Maurič Lazar, 21. 3. 2023

Misli predsednice združenja lutkarjev Unima Slovenija ob svetovnem dnevu lutk

Danes, 21. marca praznujemo svetovani dan lutk. Martina Maurič Lazar, predsednica združenja lutkarjev Unima Slovenija, je poslanico ob tej priložnosti posvetila Bredi Varl in Nini Malikoví.
:
:
Foto: Arhiv LGL
Foto: Arhiv LGL
Foto: Arhiv LGL

Dragi lutkarji, draga lutkovna publika, dragi vsi prijatelji lutk,

Naj bo tokratna misel namenenjena le njima:

Breda Varl.

Dolgoletna ustvarjalka na področju lutkovne umetnosti, avtorica mnogih likovnih podob v lutkovnem gledališču, nekdanja umetniška vodja, režiserka, scenografka, kostumografka, lutkovna pedagoginja ... celostna lutkovna arhitektka. Posvečena lutkam in ljudem. Tistim, ki se z lutko izražajo in z njo poučujejo v šolah in vrtcih in tistim, ki lutko doživljajo z odra. Predvsem tem slednjim. Dama z nalezljivo življenjsko energijo in lepoto, vztrajnostjo in širino. Gospa lutkarica, ki nam v letošnji poslanici ob dnevu lutk predaja nekaj pomembnih napotkov in spoznanj. Ne spreglejmo jih.

Nina Maliková.

Raziskovalka in skrbnica zgodovine in teorije lutkovne umetnosti, natančna dokumentaristka lutkovnega gledališča, kot je bilo, je in vedno znova nastaja v povezavah z njegovimi izvori. Prav tako pedagoginja, zavezana prenašanju znanja, izkušenj, videnj in spoznanj, prenašanju prikazov večnih in vedno znova ponavljajočih se krogov sedanjosti in preteklosti. Prenašalka dragocenih spominov, resnic in dejstev. Gospa lutkarica, ki strokovno strogost in izobraženost meša s svetovljanskim šarmom, duhovitostjo in toplino. Pozorna opazovalka sveta, ki lutkovno gledališče s svojim dolgoletnim znanstvenim in praktičnim delom raziskuje in poimenuje s pravimi imeni znotraj umetniških in estetskih vrednostnih postulatov.

Obe cenjeni gospe lutkarici nam razpirata svoji kratki, a pomembni razmišljanji, postavljata svoja smerokaza v času raztreščenosti in kaosa vrednot, potrjujeta pomembnost vztrajnosti in doslednosti na lastnih poteh ter nas tako povezujeta v kratkem postanku in pogledu na prej, zdaj in jutri.

Spoštovani lutkarski kolegi, draga lutkovna publika, vse dobro na vseh vaših poteh, naj bo lutkovna umetnost še naprej vaš sopotnik. Naj vas tolaži, bodri, straši, radosti, jezi, nasmeji ... je tudi ona vselej taka kot življenje.

Iskrene čestitke ob Svetovnem dnevu lutk!

Martina Maurič Lazar, predsednica Unime Slovenija

Martina Maurič Lazar, Svetovni dan lutk, Unima

HENRYK JURKOWSKI, prevod: Martina Maurič Lazar, 16. 9. 2007
Jezik sodobnega lutkovnega gledališča
Martina Maurič Lazar, Tjaša Bertoncelj, 7. 9. 2018
Po stopinjah velikega lutkarja, Petra Dougana