Nina Maliková, 21. 3. 2023

Mednarodna poslanica ob svetovnem dnevu lutk

Letos je mednarodno poslanico napisala teatrologinja Nina Malíková.
:
:

Foto: Arhiv LGL

Pandemija, vojni spopadi in naraščajoče gospodarske težave so v zadnjih nekaj letih vsem otežili življenje; ves ta nemir v nas namreč ustvarja napetost, strah in nelagodje glede prihodnosti. Zaskrbljenost se je naselila v naše misli in na naše obraze.

Seveda si ne morem predstavljati, kako je bilo v prejšnjih stoletjih, toda če pogledamo zgodovino nekoliko pobliže, vidimo, da so podobne okoliščine obstajale že prej, čeprav v drugačni obliki in svetovni ureditvi, a so ljudje kljub temu verjeli v ljubezen, imeli otroke in poskušali ne le preživeti, temveč tudi prosperirati.

Celo v najmračnejših časih se je našlo nekaj, kar jim je bilo v pomoč, in iz številnih zgodovinskih virov vemo, da je bilo lutkovno gledališče s svojo pradavno čarobno močjo del tega. Ta moč je v samih temeljih lutkovnega gledališča. Kot stilizirana oblika gledališča s svojo lastno metaforo lutkarstvo predstavlja človeško dejavnost, obenem pa – včasih s humorjem, včasih z vso resnostjo – išče rešitve.

Lutkovno gledališče poskuša predstavljati naše življenje in pri tem pogosto protestira proti nespremenljivi moči usode. Kot umetnost odraža najtežje življenjske situacije, osebne ali družbene, skozi karikaturo ali poveličevanje. Možnosti lutkovnega gledališča so se v zadnjem času razširile in sedaj je po vsem svetu priznano kot del gledališke kulture 20. in 21. stoletja.

Pri lutkovnem gledališču gre v enaki meri za tradicionalen izraz in uporabo novih tehnologij, njihovih multimedijskih možnosti ali njihove sposobnosti, da nas zabavajo in ganejo, v vsakem primeru pa lutkarstvo pogumno brani svoj s ponosom pridobljen položaj.

Svet bo boljši, kot se nam zdi ta trenutek. To vsi verjamemo in hočemo verjeti, zato se zaradi strahu nikar ne prikrajšajmo za veselje do življenja. Verjemimo, da lahko še vedno zaupamo našim junakom, kot so Pulcinella, Punch, Guignol, Kašpárek, Karagöz, Vidushaka, Mobarak in drugi v tej neskončni vrsti lutkovnih likov, ki upodabljajo človeško komedijo, ter da lahko tako kot mnoge generacije pred nami zaupamo v njihov zmagoviti boj proti smrti.

Ne dovolimo, da nas naše skrbi ohromijo, temveč raje pustimo, da lutkovno gledališče v svojih številnih oblikah ponovno prikliče radost ter užitek ob ustvarjanju in nastopanju.

Nina Maliková

Nina Maliková, Svetovni dan lutk