STA, 17. 11. 2019

Mini teater s predstavo Macbeth po Shakespearu ob 20-letnici delovanja

Ljubljanski Mini teater bo danes s predstavo Heinerja Müllerja Macbeth po Shakespearu v režiji Ivice Buljana obeležil 20-letnico delovanja. Z izvedbo bodo hkrati praznovali 10-letnico teatra na Križevniški ulici in enak jubilej predstave. Z njo so osvojili veliko Borštnikovo nagrado, prepotovali pol sveta in jo po teh letih še vedno uprizarjajo.
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Miha Fras
foto Toni Soprano
foto Toni Soprano
foto Toni Soprano

Jubilej bodo proslavili s predstavo in druženjem po njej, saj po besedah direktorja Mini teatra Roberta Waltla trenutno pripravljajo tri nove predstave, zato niso imeli časa za poseben program.

Mini teater je Waltl leta 1999 zasnoval skupaj z Buljanom z namenom, da bi okrepila ustvarjanje v postdramskem gledališču in gledališču za mlado občinstvo. Po 20 letih ugotavlja, da so dali ogromno zgledov s tem, ko so v gledališče pripeljali tudi druge stvari, denimo koncerte, nastala je vrsta novih skupin, ki se posvečajo otroški produkciji. Poleg tega pripravljajo Festival strpnosti, večinoma filmski festival, ki se ukvarja z izobraževanjem o strpnosti, holokavstu in vseh vrstah netolerantnosti.

"Žalostno po eni strani je, da smo še vedno edini, ki smo na neodvisni sceni uspeli narediti čisto nov model, ki pa se na žalost zaradi pomanjkanja sofinanciranja ali bolj nerazumevanja tega, kar počnemo, težko razvija. Naša umetniška ambicija na nek način ni pospremljena z nekim širšim konsenzom razumevanja, kaj neodvisna scena je, kako se razvija, katere so njene posebnosti itd.," je dejal Waltl.

To se po njegovih besedah odraža tudi v odnosu države in kulturne politike, katere podpora pada, v zadnjih osmih letih za polovico. V številkah: pred osmimi leti je ministrstvo Mini teatru namenilo 165.000, zdaj 88.000 evrov, je povedal Waltl. Če so bili v prejšnjih letih zelo uspešni pri evropskih projektih, saj imajo za seboj 11 uspešno realiziranih evropskih projektov, pri katerih so bili vodilni partnerji, se v zadnjih letih ne upajo več prijavljati, saj se pri takšnem upadu sofinanciranja ne nadejajo zagotoviti sredstev, ki jih razpisi zahtevajo.

Imajo pa podporo Mestne občine Ljubljana, ki narašča, tako da "mesto se trudi, da bi ta manko nadomestilo, a ne uspe, ker gre za prevelike zneske, ki so nam bili odvzeti", je povedal Waltl. Sicer pa so glavni viri prodaje predstav po Sloveniji, gostovanja v tujini in aktivnosti v smislu kulturnega turizma.

"Poskušamo biti en mini Cankarjev dom in z različnimi dogodki pridobivati sredstva." Njihova posebnost je po Waltlovih besedah tudi v tem, da stavijo predvsem na postprodukcijo: "Igramo nekje 250 predstav na leto, tako da mislim, da smo eno bolj živih gledališč nasploh, tudi publika nas ima še vedno rada." Poleg tega se koprodukcijsko - in s tem glede sredstev - združujejo s Prešernovim gledališčem Kranj in Mestnim gledališčem Ptuj.

"Že 20 let smo vsako leto pred nevarnostjo, koliko nam bodo zmanjšali sredstva, kaj nas bo doletelo, a po drugi strani naše umetniške ambicije ne popuščajo," pravi Waltl. V režiji Eduarda Milerja trenutno pripravljajo slovensko praizvedbo Sina francoskega avtorja Floriana Zellerja, sledili pa bosta še uprizoritvi Pride konj v bar po romanu izraelskega pisatelja Davida Grossmana v režiji mladega hrvaškega režiserja Ivana Planinića ter Norma Baker Trojanska kanadske avtorice Anne Carson v Buljanovi režiji.

Mini teater, Ivica Buljan, Macbeth po Shakespearu