Lena Gregorčič, SiGledal, 16. 10. 2010

Mila bo vedno aktualna – govorí o ljubezni

Rahločutna poezija Mile Kačič v režiji naše sogovornice Barbare Pie Jenič. Uprizoritev je nastala pod okriljem Zavoda Senzorium s sodelovanjem Festivala Ljubljana.
:
:

foto Alena Pirnat, borstnikovo.si

Zakaj ste se odločili za Milo Kačič?

V bistvu sem sprejela ponudbo Festivala Ljubljana. To je bila pobuda gospe Tatjane Pinoza.

Katere pesmi ste uvrstili v izbor – in zakaj?

Radostna pesem je ena redkih, ki opisuje življenjsko silo in predanost ljubezni, verjetno je zapisana v enem redkih optimističnih momentov, ravno po srečanju v začetku njunega odnosa ... Prebujenje govori o očiščenju in o tem, kako se vsak dan odločimo za ljubezen, se vsak dan znova rodimo in vse slabo prejšnjih dni pustimo za sabo ... dober napotek za ljubezen na dolgi rok ... Med tisoči bi te spoznala mi je blizu zato, ker nas spomni, da pravo ljubezen prepoznamo takoj ... Išči me pa, kje vse lahko prepoznamo ljubezen v naravi in, metaforično, kako je ljubezen v zraku povsod okoli nas, ko smo zaljubljeni.

Biser govori o tem, da ne glede na to, kako dragocena in lepa je oblika ljubezni ali česarkoli v življenju, je vredna in upanja polna le vsebina. Moja mala dlan govori o dotiku, brez katerega redkokatera ljubezen preživi. Spoznanje in Sej vame seme na zelo lep metaforičen način opišeta ljubljenje dveh duš, spojitev ... prva bolj uverturo in zaključek, slednja vrhunec ... čudovito ... in najpomembnejše pri slednji pesmi je ravno sporočilo »iz mene tisočkrat se boš rodil«.

Poglejte, koliko pesmi je spisala Mila, koliko glasbe, knjig in predstav smo ustvarili mi iz njene poezije, ki je nastala iz ljubezni in spojitve z Jakobom. Res se tisočkrat rojeva, v vedno novih oblikah (pesmi, glasba, video, ples, interpretacija) ... Zakaj se krega z bogom/usodo/višjo silo ... ko nas življenje hrani z drobtinicami ljubezni in mi lačni klečeplazimo do onemoglosti, vedno upajoč, da bomo nekoč poplačani za vztrajnost ... če ne drugje, pa vsaj v onostranstvu, kot pravi v pesmi Blaženost

Zaključimo s pesmijo Ko te pokliče ljubezen, kjer zadnjikrat pozivamo gledalca, naj prisluhne svojemu srcu, saj »... prezgodaj te bo objela dolga prazna tišina in čakal boš le še na klic zemlje«. Se pravi, da je ljubezen res tisto edino, za kar je vredno živeti in se boriti.

Iz teh pesmi je sestavljen skelet večera, na ta skelet sem oktobra dodala še izbor igralk samih:  Ivanka Mežan je izbrala Rojstvo, ki jo je spremljalo že nekaj časa. Pravi, da ji vrstice, kako težko je vstala in kako težko se je zravnala, tako močno odmevajo, da to moramo vključiti ... kot bi to bila Milina življenjska mantra ... Iva Zupančič je dodala Dež in Ljubezen, Štefka Drolc pa Življenje. Razporedila sem jih tako, da sem lahko obdržala atmosfero in dramaturški lok.

Izbrane pesmi interpretirajo igralke, ki so Kačičevo poznale osebno. Kako je to odsevalo v samem procesu vaj, to osebno doživljanje pesnice (morda tudi v odnosu drugih ustvarjalcev, ki pesnice niso osebno poznali)?

Takšne ljubezni, posluha, pozornosti in sočutja, kot ga premore Ivanka, roko na srce, še nisem doživela. In povem vam, da ste lahko srečni, če vas oplazi njen šegav humor in pozornost ... Ne vem, če še delajo takšne ljudi. Preko Ivanke sem dobila dostop do Mile, do njenega intimnega sveta (ali pa si to samo domišljam – ampak vstopam pa le), njena nevidna roka me je usmerjala skozi ves proces. In še vedno je prisotna, da ne bo pomote. Je pa res, da jo vsaka izmed njih doživlja na svoj način in ravno ti različni pogledi/odnosi do enega človeka, dajejo širšo sliko in predvsem kontekst, znotraj katerega je bila umeščena. Ko igralke obujajo spomine in podrobnosti iz preteklosti, dobivam dostop do objektivnejšega materiala in konteksta.

Glasbena podlaga je v ritmih tanga. Zakaj? 

Pesem Nič več te ni, ki jo je uglasbila Jelena Ždrale, se me je ob prvem poslušanju takoj dotaknila ravno zaradi ritma in poguma, predvsem pa zaradi lahkotnejšega soočanja z bolečino. Tango je ples, kjer moški vodi tako, da posluša žensko, kaj želi in potrebuje, se pravi, da ji sledi. Tudi v življenju in ljubezni je najboljše vodenje tisto, ki zna slediti in poslušati. Pravzaprav pa gre za simbiozo dveh. V ljubezni korakamo skupaj, enkrat vodi eden, drugič drugi. Važno je le, da se premikamo skupaj in po možnosti čim bolj usklajeno.

Se vam zdi, da bi morali slovenske literarne ustvarjalce več in bolj oživljati, ne samo takrat, ko je Ljubljana svetovna prestolnica knjige?

Odvisno od kvalitete in resonance s časom in prostorom. Mila je aktualna, ker govori o ljubezni. Mila bo vedno aktualna.

Kako vi osebno doživljate poezijo Mile Kačič?

Lahko se poistovetim z marsikatero vrstico, in če si dopustim dovolj tišine med njimi, se zbudi referenčna izkušnja ali spomin. Blizu mi je Milina metaforika, predvsem pa imam v življenju marsikatero izkušnjo, ki odzvanja zelo podobno ...

***

Že vrsto let v času Festivala Borštnikovo srečanje vsakodnevno izhaja Bilten, ki ažurno in temeljito poroča o celotnem dogajanju na festivalu. Vsebinsko Bilten bogatijo in ustvarjajo mladi avtorji, študentje ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in mariborske Filozofske fakultete. Bilten z njihovo pomočjo pokriva širno polje festivalskega dogajanja, s spremembami v 2010 pa vnašamo svežino v prav vsako celico Festivala!
(Ksenija Repina Kramberger)
 
Na Sigledal festivalsko dogajanje bogatijo prispevki sodelavcev spletnega portala slovenskega gledališča www.sigledal.org kot tudi prispevki avtorjev Biltena, ki tako razširja svoje polje vidnosti še izven festivalske lokacije.
(Nika Arhar, urednica spletnega fokusa Borštnikovo srečanje 2010 na Sigledal)

FBS

Anita Volčanjšek, SiGledal, 25. 4. 2010
Mila Kačič, temperamentna pesnica
Lena Gregorčič, SiGledal, 19. 10. 2010
Tudi kot režiser se počuti odlično
Lena Gregorčič, SiGledal, 22. 10. 2010
Cankarjev Kurent kot sodobni monolog
Lena Gregorčič, SiGledal, 15. 10. 2010
Kdo koga potrebuje in kdo ne; simpozij o dramaturgiji
Pia Brezavšček, SiGledal (kritika), Lena Gregorčič, SiGledal (replike), 19. 10. 2010
Živahno regljanje iz zamočvirjenega gledališča
Lena Gregorčič, SiGledal, 24. 8. 2010
Arabska noč po flamsko