SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 14. 8. 2019

Sanja Nešković Peršin in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je baletnica Sanja Nešković Peršin, letošnja dobitnica Župančičeve nagrade, najvišjega priznanja Mestne občine Ljubljana. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Sanji Nešković Peršin.
:
:

Sanja Nešković Peršin / Foto: Jože Suhadolnik

Sanja Nešković Peršin je končala Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani ter se dodatno izpopolnjevala v Franciji in ZDA. Leta 1993 je postala solistka v ljubljanskem Baletu. Njene vidnejše vloge so bile: Ana (Ana Karenina), Myrtha (Giselle), Titanija (Sen kresne noči), Dekle (Čudežni mandarin) … Bila je Dobra vila (HrestačBožična zgodba, Pepelka), Mercedes (Don Kihot), Gamzati (Bajadera), Ana Jelovšek (Labodje jezero), Bathilde (Giselle) Marija Filipescu (Nori malar) … Med letoma 2014 in 2019 je bila umetniška vodja Baleta SNG Opera in balet Ljubljana.

Sanja Nešković Peršin se ukvarja tudi s sodobnim plesom. Na področju scenskih umetnosti deluje kot koreografinja, performerka in oblikovalka giba. Preizkusila se je še v vlogi režiserke, nastopila pa je tudi v več filmih. Med režiserji je največkrat sodelovala z Barbaro Novakovič Kolenc (osemkrat). Nastopila je tudi v produkcijah Slovenskega mladinskega gledališča, gledališča Glej, Cankarjevega doma, SNG Drama Ljubljana, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega, Gledališča Koper ter v številnih zunajinstitucionalnih projektih.

Gre za strast in adrenalin, bolečine na odru ne čutiš. (Sanja Nešković Peršin, Liza, 2014)

Še več o Sanji Nešković Peršin pa boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Sanja Nešković Peršin

SMG/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 24. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: Slovensko mladinsko gledališče
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 3. 9. 2021
Portal Kritika. Pogovor s članico uredniškega odbora Vilmo Štritof
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 3. 4. 2020
Teden slovenske drame na portalu SiGledal: Mrtvec pride po ljubico