LGL/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 29. 4. 2020

Slovenska gledališča na spletu: Lutkovno gledališče Ljubljana

V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Ljubljana

Otroci, mladostniki in odrasli si lahko v teh dneh kar od doma ogledajo nekatere uprizoritve Lutkovnega gledališča Ljubljana. Na spletu so dostopne naslednje predstave:

(Nekoliko) starejšim ljubiteljem gledališča pa so namenjene uprizoritve Posvetitev pomladi režiserja in koreografa Matjaža Fariča (a. Igor Stravinski), Vihar v glavi režiserja Primoža Ekarta (a. Ned Glasier, Emily Lim in Company Three)Romeo in Julija v režiji Jake IvancaTajno društvo PGC v režiji Mareta Bulca (a. Anton IngoličNebojša Pop-Tasić), Kit na plaži avtorja in režiserja Vinka Möderndorferja ter Živalska farma v režiji Vita Tauferja (a. George OrwellAndrej Rozman - Roza)

Do večine predstav lahko dostopate na tej povezavi. Predstave na spletu so bile deležne izjemnega odziva gledalcev. Najstniško predstavo Vihar v glavi si je v tem času ogledalo skoraj 27 tisoč gledalcev, lutkovno predstavo Štiri črne mravljice pa več kot 23 tisoč. Predstave pogosto uporabljajo tudi pedagoški delavci, ki v tem času učni proces izvajajo na daljavo.

V ljubljanskem lutkovnem gledališču na družbenih omrežjih nadaljujejo cikel Skozi tisočere zgodbe, ponedeljkova branja so začasno preselili na splet. S svojimi razmišljanji o knjigah in branju so se s pomočjo voditelja Nika Škrleca doslej predstavili Jera Ivanc, Nataša Keser in Voranc Boh.

V ponedeljek, 4. maja, bo vrata odprla knjigarna LGL, ki ponuja izbor vrhunske literature za otroke in mlade. Delovni čas knjigarne bo od 11. do 17. ure, ob sobotah od 10. do 13. ure.

LGL, Koronavirus