STA, 12. 9. 2020

Mednaroden glasbeno-plesni dogodek Milk Voices so navdihnile Aleksandrinke

Center kulture Španski borci bo ob 18. uri gostil premiero mednarodnega glasbeno-plesnega dogodka Milk Voices v koprodukciji zavoda En-knap in Goethe-Instituta. Milk Voices navdih črpa iz zgodbe o Aleksandrinkah, slovenskih ženskah, ki so se sredi 20. stoletja izselile, da bi postale dojilje in dale svoje mleko otrokom v Aleksandriji.
:
:

Premierni nastop se bo zgodil v sklopu dogodka Moste Open, ko Španski borci začenjajo gledališko sezono 2020/2021. Projekt, ki se bo predstavil v Ljubljani, Reki in Berlinu, je v ljubljanski različici nastal v sodelovanju edine slovenske stalne sodobno-plesne skupine En-knap Group, ženskega pevskega zbora Kombinat in Irene Z. Tomažin.

Projekt Milk Voices navdih črpa iz zgodbe o Aleksandrinkah, ki je zgodba poguma brez oziranja na tradicijo, družino in kulturne ter osebne spomine. Pomen zgodbe presega okvirje individualne izkušnje - to je zgodba premagovanja mej. Ženske, ki so otrokom tudi pele, so v otroški domišljiji s tem ustvarjale spomine na njihovo domovino, ki so jo ti otroci mnogo kasneje obiskali kot "domovino", ki je niso nikoli poprej poznali. Ta skoraj pozabljena zgodba je izhodišče za odpiranje vprašanja identitete, domovine in domoljubja.

"Kdo smo kot posamezniki, kot skupnost, kako se ideja identitete in pripadnosti oblikuje? Ali se domoljubje neizbežno povezuje z rodno grudo, nacijo, nacionalizmom?" so vprašanja projekta, ki preizprašuje dominantno percepcijo domoljubja, ki kolektivno identiteto definira s strogo razmejitvijo med "nami" in "njimi", pri čemer je jasno opredeljeno, kdo "mi" nismo. Izključujoče razumevanje patriotizma domovino primarno pojmuje kot očetnjavo s temelji v etničnem, domnevno "naravnem" načelu "krvi in zemlje" ter izključuje neprave.

Plešejo Luke Thomas Dunne, Tamas Tuza, Giorgia Belotti, Rada Kovačević, Radoslav Piovarči in Katja Kolarič, člani skupine En-knap Group.

Idejno zasnovo projekta in koreografijo podpisuje Iztok Kovač, družboslovno konceptualizacijo Aleš Črnič, Catherine Milliken je skladateljica in raziskovalka. Vstop na dogodek je brezplačen.

EN-KNAP, Milk Voices, CK Španski borci