STA, 3. 12. 2020

Med nagrajenci Prešernovega sklada tudi gledališki režiser Tomi Janežič

Nagrade Prešernovega sklada za leto 2021 prejmejo pesnik Brane Senegačnik, violinistka Lana Trotovšek, gledališki režiser Tomi Janežič, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin, slikar Sandi Červek ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc.
:
:

Tomi Janežič / Foto: Žiga Koritnik

Brane Senegačnik je nagrajen za pesniško zbirko Pogovori z nikomer (2019). Ta po oceni komisije predstavlja vrh njegove dosedanje poezije: "Je vrhunska lirika, ki se izmika opredelitvam." Zbirka, kot piše v obrazložitvi, predstavlja "vrhunski glas čiste lirske poezije, ki je hkrati modernistična, impresivna, izpovedna in bivanjska; glas, ki bo ostala trajna vrednota slovenske literarne kulture".

Lana Trotovšek, ki je nagrajena za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih, sodi med mlajšo generacijo slovenskih vrhunskih poustvarjalcev. Letos avgusta je na Festivalu Ljubljana ob spremljavi pianistke Marie Canyigueral v treh zaporednih večerih izvedla vse Beethovnove Sonate za violino in klavir. Tako obsežna glasbena dela so za izvajalca izjemen izziv in zelo zahteven zalogaj, ne le zaradi samega obsega, ampak tudi po tehnični zahtevnosti, fraziranju in interpretacijski izpovedi, piše v obrazložitvi, kjer so navedeni tudi drugi njeni dosežki.

Tomi Janežič, nagrajen za režije v slovenskih gledališčih v zadnjih treh letih, velja za enega najvidnejših slovenskih gledaliških režiserjev. V komisiji izpostavljajo predstavo še ni naslova (2018) v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča ter koprodukcijski projekt Sedem vprašanj o sreči. Po mnenju komisije obe predstavi v vseh pogledih presegata ustaljene okvire gledališke produkcije, saj gre za kompleksni uprizoritvi, ki se ne bojita tveganja preiskovanja gledališkega medija, zaznave njegovega časa in prostora. Predstavi skupaj trajata več kot 17 ur.

Matjaž Ivanišin je nagrajen za režijo in scenarij celovečerca Oroslan. Kot med drugim piše v obrazložitvi: "Ni pretirano reči, da film doslej ni znal bolje povedati, da je nekdo umrl." Obenem z umrlim sta v filmu identificirana tudi kraj in skupnost porabskih Slovencev, "kakor ju v slovenskem filmu še nismo ne videli ne slišali", še piše v obrazložitvi.

Sandi (Aleksander) Červek, ki je nagrajen za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj, je eden od eden osrednjih predstavnikov prekmurske likovne umetnosti. Pričujoča razstava je vzpostavila še nikoli viden dialog med umetnikovimi ustvarjalnimi fazami v preseku zadnjih 30 let. "Červek je umetnik, ki nenehno hodi po robu, a v svoji brezkompromisni drži ne zdrsne v dekorativnost, pretirano pripovednost ali družbeno angažiranost," med drugim piše v obrazložitvi.

Nagrado prejmejo še arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Tem Čatež. Arhitekturni opus relativno mlade skupine arhitektov zaznamujejo medsebojno raznoliki ter oblikovno, slogovno in materialno svojstveni projekti. Kot piše v obrazložitvi, jih povezuje prepoznavna vpetost v lokalno okolje, občutljivost do konteksta, materiala, detajla, še posebej pa občutljivost do uporabnika.

Nagrade sklada bodo skupaj s Prešernovima nagradama za življenjsko delo, ki sta ju prejela pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič, podelili 7. februarja, na predvečer Prešernovega dne.

Tomi Janežič, Nagrada Prešernovega sklada

Povezani dogodki