STA, 11. 11. 2019

V Trubarjevi hiši literature premiera Čudovite Goga po motivih Grumove drame

V Trubarjevi hiši literature bo drevi premiera bufonske predstave Čudovita Goga, ki je nastala po motivih dela Slavka Gruma Dogodek v mestu Gogi. Predstavo v produkciji Kulturno umetniškega društva Transformator je režirala Nina Vombergar. Vstop je prost.

Goga je mestece, kjer je tako neznosno soparno, da se vsi dušijo med zidovi. Meščani z zloveščim očesom prežijo nad ostalimi sotrpini in zaradi množice pogledov se nihče ne more skriti. Njihova nevoščljivost ostaja ujeta v tesnih in zatohlih sobah. V Gogi se menda ne more nič več zgoditi.

Predstava odpira vprašanje, kaj se zgodi, če meščani vanjo povabijo tujce in zanje priredijo dogodek. "Goga tako postane drzna, duhovita, perverzna, groteskna in ogabna, predvsem pa resnična slika našega jaza in zato resnično čudovito mesto. Ki obstaja, če obstajajo njene priče," so o predstavi zapisali v društvu Transformator.

V predstavi igrajo Ajda Špacapan, Jan Podbrežnik, Jaka Andrej Vojevec, Andrej Vršič, Sendi Bakotić in Gaja Vudrag.

Čudovita Goga je nastala v koprodukciji z Mestno knjižnico Ljubljana in Trubarjevo hišo literature in v soorganizaciji z Zavodom Bob.

Drama slovenskega dramatika Slavka Gruma Dogodek v mestu Gogi je nastala leta 1927. Prvi zabeležen datum uprizoritve je 13. maj 1931, ko so jo izvedli na odru SNG Maribor. Pozneje je doživela vrsto uprizoritev in priredb.

Kulturno umetniško društvo Transformator je bilo ustanovljeno januarja 2012 iz potrebe po širjenju in nadgrajevanju gledališko-aktivističnega poslanstva.