SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 26. 7. 2021

Igralec, rojen v ribiški družini

26. julija pred desetimi leti je umrl Livij Bogatec, dramski igralec, rojen leta 1936 na Križu v Italiji. Skoraj celotno kariero je ostal zvest Slovenskemu stalnemu gledališču Trst, v katerem je leta 1960 tudi debitiral v vlogi Petra v predstavi Dnevnik Ane Frank.
:
:

Livij Bogatec / Foto: Arhiv SLOGI

Trikrat je igral v Cankarjevih dramah (Lepa Vida, Jakob Ruda, Hlapci) in dramah Marija Čuka (Lepo je v naši domovini, S trebuhi za kruhi, Razpoka v krogu). Največkrat je sodeloval z režiserjem Mariem Uršičem (sedemkrat), po trikrat pa z Dušanom Mlakarjem, Adrijanom Rustjo, Zvonetom Šedlbauerjem in Sergejem Verčem. Zadnjič je zaigral v predstavi Maria Uršiča Deja Husu (SSG Trst, 2005).

V prvem desetletju tega stoletja pa so Mario Uršič, Miranda Caharija in Livij Bogatec sestavljali 'magičen' umetniški trio in na Kriškem tednu postavili na oder nekaj res sugestivnih ambientalnih poletnih predstav (npr. Čarobna noč, Zakonske zdrahe), iz katerih je dihala velika ljubezen do kraškega sveta in njegovih ljudi, ki so bili močno navezani tudi na morje. Te predstave so nas popeljale v tiste nekdanje čase, ko so bili Križani še ribiči in so hodili lovit tune. Te Uršičeve predstave so bile pravi mali biserčki tudi zaradi narečne barvitosti, ki jim je dajala še pristnejši vsebinski naboj.*

Leta 1981 je prejel nagrado na festivalu Borštnikovo srečanje za vlogo v komediji Kar hočete Williama Shakespearja. Nastopal je tudi v TV-igrah in nadaljevankah. Seznam njegovih gledaliških vlog je dostopen na portalu SiGledal v sklopu Repertoar.

 

* "Na onstranski oder je odšel Mario Uršič" (www.noviglas.eu, 7. 4. 2021).

Livij Bogatec

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 9. 8. 2019
Ana Obreza in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 23. 7. 2021
Repertoar na portalu SiGledal
Bunker/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 6. 5. 2020
Zavod Bunker na spletu