STA, 20. 6. 2022

Mariborski Nagib začenja raziskovalno-eksperimentalno dogajanje brezOdra

Mariborsko društvo za kulturno produkcijo in afirmacijo umetniških procesov Nagib po dveh letih epidemije, ki sta prispevali k rekonstrukciji odrskega programa in sta potekali po mariborskih izložbah, od 20. junija do 1. julija pripravlja raziskovalno-eksperimentalno dogajanje brezOdra. Prvi odprti format si bo občinstvo lahko ogledalo v sredo, 22. junija.

Avtor grafike: Toni Soprano

Po 17. letih delovanja društva Nagib, je letošnje dogajanje brezOdra logično nadaljevanje njihovih usmeritev. Zaradi pomanjkanja vadbenih prostorov in primernih prizorišč za neinstitucionalne sodobne uprizoritvene prakse v mestu, pa tudi potrebe po razvijanju eksperimentalnih oblik uprizarjanja, si bodo letos prizadevali vzpostaviti skupnost in atmosfero, ki temelji na odpiranju, participaciji in vzajemnosti, kjer tudi publika postane del skupnosti in je aktivna.

BrezOdra ni en prostor, pač pa mreža eksperimentalnih, uprizoritvenih in ustvarjalnih praks. Publika lahko vstopa v procese posameznih ustvarjalcev, v njihovo razmišljanje in začetne ustvarjalne korake, pojasnjujejo v Nagibu in dodajajo, da gre za večplastni kuratorski in ustvarjalni koncept, ki poskuša prehajati meje in okvire ustaljenih ustvarjalnih praks, načinov in formatov uprizarjanja kot tudi klasičnih uprizoritvenih prostorov.

Dogajanje bo potekalo v dveh delih. Od 20. junija do 1. julija bo potekala prva faza brezOdra na več zunanjih lokacijah in notranjih prizoriščih, kot so Kulturni inkubator MKC, Studio Lutkovnega gledališča, GT22, pa tudi v virtualnem (med)prostoru. Šest ustvarjalnih ekip se bo lotilo raziskovanja in eksperimentiranja z odpiranjem različnih tem in zamisli.

V tokratni izvedbi bo Nagib podprl lokalne ustvarjalce, ki s svojo prakso presegajo konkretni odrski žanr in klasične odrske uprizoritve. Ustvarjalci bodo v središče postavili potenciale svojih ustvarjalnih procesov in jih v različnih formatih in prostorih med 22. in 28. junijem odpirali tudi občinstvu.

Prvi odprti format, ki si ga lahko ogleda publika oziroma zainteresirana javnost, se bo zgodil v sredo dopoldne, ko bo Ivan Mijačević kot prvi izmed ustvarjalcev odprl vrata v svoj proces v Studiu Lutkovnega gledališča Maribor.

Sicer pa bo celotna kolekcija prostorskih in (med)mrežnih ustvarjalnih intervencij, srečevanj in dokumentarnega gradiva, ki bo nastala v dvanajstih dneh ustvarjalnega procesa, 1. julija javno predstavljena na zaključnem dogodku na različnih mariborskih prizoriščih.

Drugi del brezOdra bo med 2. julijem in 2. avgustom potekal z enomesečno prostorsko umestitvijo nastalih del v Kulturnem inkubatorju.

Nagib