STA, 13. 12. 2021

Po predlogi dela Möderndorferja in navdihu Ejti Štih radijska igra Suzana in dva starca

Radio Slovenija je poskrbel za novo radijsko igra Suzana in dva starca po literarni predlogi Vinka Möderndorferja in slikarskem navdihu Ejti Štih. V igri, posneti v binauralni tehniki, sta vlogi starcev odigrala Radko Polič - Rac in Boris Cavazza, Suzano je igrala Maja Martina Merljak. Premiera v etru bo 28. decembra ob 21.05 na Prvem.

Foto: Pixabay

Motiv Suzane in dveh starcev izhaja iz Danijelove knjige v Svetem pismu Stare zaveze. Suzana je bila izjemno lepo in krepostno dekle, hči kralja Joakima. Zaradi svoje čistosti je postala pralik predvsem v likovni umetnosti, pogosto upodobljena pod naslovi Suzana, Suzana v kopeli ali Suzana in dva starca. Suzano sta med kopanjem opazovala in nadlegovala pohotna starca in jo obtožila prešuštva, za kar je bila obsojena na smrt s kamenjanjem. Zaradi preroka Danijela, ki je starcema dokazal krivo pričanje, so jo spoznali za nedolžno.

Slovenska slikarka Ejti Štih, ki že več desetletij živi v Boliviji, je lani izdala knjigo z naslovom Slike in zgodbe. Proces nastajanja je bil dokaj neobičajen. Najprej je povabila bolivijske pisce, naj si izmed 80 slik izberejo eno, ki jih nagovori in spodbudi k pisanju. Nastalo je 15 žanrsko raznovrstnih besedil. Enako je povabila k pisanju slovenske avtorje in prejela 15 njihovih zapisov. Po navadi slikarji ilustrirajo zgodbe, tokrat pa je Ejti Štih spodbudila nasproten proces.

Za sliko Suzana in dva starca sta se ogrela dva slovenska avtorja - Agata Tomažič in Vinko Möderndorfer. Slednji je "ubral dramski pristop v dinamičnem in napeto stopnjevanem dialogu dveh starcev oziroma njunih duhov o tem, kako nam je ljubezen vsem v pogubo. Ta grenka, strašna in brezizhodna zgodba, začinjena z ravno pravšnjo dozo erotike in humorja, je zame idejno in slogovno najboljša med objavljenimi zgodbami," je v recenziji knjige za Ars zapisala Katarina Mahnič.

Möderndorferjeva starca sta že umrla in še v onstranstvu kuhata zamero, saj sta bila vpletena v ljubezenski trikotnik z ženo enega izmed njiju in prav zaradi tega dočakala smrt. Vendar besedilo prerašča le okvir erotičnega zapleta, saj zareže v najgloblja občutja in zastavlja vprašanja o življenju, ljubezni in minevanju. Starca namreč opazujeta žensko v istem stanovanju, ki je bilo nema priča njune ljubezni, prešuštva in zločina. Oba moška sta ujeta v njem in opazujeta pri kopanju drugo žensko, ki se je pozneje priselila v to stanovanje.

Dramaturginja Vilma Štritof in režiserka Špela Kravogel sta se odločili, da bo v igri slišen tudi notranji glas ženske. Tako je Uredništvo igranega programa, ki deluje v okviru programa Ars, znova presenetilo z novim pristopom, a s preizkušeno zasedbo, so v sporočilu za javnost zapisali na RTV Slovenija.

Glasbena oblikovalka je bila Darja Hlavka Godina, tonski mojster Urban Gruden. Igra je posneta binauralno. Binauralno snemanje je metoda, pri kateri sta uporabljena dva mikrofona, razmaknjena kot ušesi med sabo, kar ustvari tridimenzionalni zvok. Tega zato dojemamo bolj prostorsko kot v klasični stereotehniki, za popoln učinek pri poslušanju pa so potrebne slušalke, saj stereozvočniki ne izrišejo popolne zvočne slike.

Premiera v etru bo 28. decembra ob 21.05 na Prvem, nato pa bo igra na spletu dostopna še mesec dni.

Vinko Möderndorfer,, Suzana in dva starca, RTV Slovenija