STA, 17. 2. 2020

Trojezični Komigo 2020 z devetimi predstavami vse do oktobra

V Kulturnem domu v Gorici se bo 27. februarja s kabaretnim večerom Radio poper v družbi z Borisom Devetakom in Borisom Kobalom začel 17. festival komičnega gledališča v italijanščini, slovenščini in furlanščini Komigo. Devet svojevrstnih abonmajskih večerov, raztegnjenih do oktobra, bo zaznamovala misel: Vzemi si čas za smeh, ki je glasba duše!
:
:

Tutošomato / Foto: Peter Uhan

Organizatorji Komiga, ki je prvo izdajo zabeležil leta 2004, menijo, da sta gledališka umetnost in gledališka kultura bistvena elementa za spoznavanje, ohranjanje in razvoj kulture nekega naroda, kar je tudi spodbuda, do bodo v Gorici 17. priredili poseben, trojezični gledališki festival, katerega osrednje vodilo je komičnost. "Komično gledališče ima to posebno moč, da je neposredno komunikativno, ne glede na jezik, ki ga uporablja. Občinstvo, na katero se projekt obrača, je italijansko, slovensko in furlansko, oz. katerakoli," piše v sporočilu za javnost.

V Kulturnem domu v Gorici festival komičnega gledališča pripravljajo v obliki abonmaja, za tokratno izdajo so pripravili devet večerov. Uradno odprtje programa Komiga bo 27. februarja s kabaretom Radio poper z Borisom Devetakom in Borisom Kobalom. Konec marca v goste festivala prihaja glasbena komedija Predstava za vsako priložnost (Tukaj in zdaj in SiTi Teater BTC) za katero sta moči združila Lado Bizovičar in Jure Karas, v začetku aprila pa bo na sporedu Kobalov gledališki projekt Shoes u glavo...

Maj bosta zaznamovala italijanski kabaret Macete show, koprodukcijska komedija SNG Nova Gorica in Gledališča Koper Tutošomato v režiji Vita Tauferja, po besedilu in s songi Iztoka Mlakarja, in koncert Draga Misleja - Mefa in švedske glasbenice Marine Martensson.

V začetku junija sledi še Nenavadna proslava 39 (Šaljive zgodbe, ki jih piše vsakdanje življenje) gledališča Trillek iz Cola nad Ajdovščino. Po poletnem premoru bo konec septembra na sporedu koncert Help! A Beatles tribute, abonma pa bo 6. oktobra zaokrožila glasbena komedija Gola, produkcija Gledališča Koper v režiji Vladimirja Jurca, v kateri igrata Maja Blagovič in Tinkara Kovač. Vse predstave bodo na odru velike dvorane Kulturnega doma s pričetkom ob 20.30, so navedli organizatorji.

Organizatorji Komiga so pripravili tudi nekaj izvenabonmajski dogodkov. Od 26. februarja bo na ogled razstava karikatur Pa vendar nasmejani tržaškega umetnika Jurija Devetaka, pripravili pa so tudi projekciji biografskega filma o glasbeniku Vladu Kreslinu Poj mi pesem v režiji Milana Zupaniča (19. marca) ter filma o boju na Menini planini, ki po zapisu distributerja velja za epopejo slovenskega partizanstva, Preboj v režiji Dejana Baboska (22. aprila).

Spremljevalni program bo v začetku marca obogatil nastop skupine šestih saksofonistk iz Gorice BlackroSax, konec marca pa bo na sporedu opera La memoria di Medea (Medejin spomin) v režiji Jasmine Kovic, v kateri nastopajo operni pevci Mednarodne lirične akademije iz Križa pri Trstu. Aprila bosta dogajanje popestrila tudi Elsa Martin in Angelo Floramo, furlansko kulturo bosta predstavila skozi glasbeni projekt Sfueai.

Vpisovanje abonmajev za Komigo poteka vse do 27. februarja pri blagajni Kulturnega doma v Gorici, so še sporočili organizatorji.