STA, 2. 3. 2017

Mariborski baletni triptih Favn - Carmen - Bolero z glavnimi glasbenimi stvaritvami 20. stoletja

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor za petek pripravlja premiero neoklasičnega baletnega triptiha s tremi najbolj znanimi glasbenimi stvaritvami 20. stoletja. Trojček Favn - Carmen - Bolero bo oživel v novih plesnih transformacijah mariborskih koreografov Edwarda Cluga in Valentine Turcu ter priznanega švedskega gosta Johana Ingerja.
Favn / Foto: Tiberiu Marta
Favn / Foto: Tiberiu Marta
Favn / Foto: Tiberiu Marta
Carmen / Foto: Tiberiu Marta
Carmen / Foto: Tiberiu Marta
Walking Mad / Foto: Tiberiu Marta
Carmen / Foto: Tiberiu Marta

Koreografinja Valentina Turcu je balet Carmen s temperamentno glasbo ruskega skladatelja Rodiona Ščedrina predstavila v Mariboru pred tremi leti. "To je triler in ne ljubezenska zgodba. To je zgodba o strasti, surovi strasti, in primitivnih ambicijah," je takrat izpostavila.

Lani je delo uspešno predstavila na poletnih igrah v Dubrovniku, kjer je premiero doživel Clugov Favn na glasbo francoskega skladatelja Claudea Debussyja Preludij k favnovemu popoldnevu. "Debussyjev edinstven glasbeni svet je name naredil močan vtis in vesel sem, da sem se lahko ponovno vrnil v čarobnost njegovega glasbenega vesolja," je povedal koreograf.

V Mariboru bo ta balet, ki velja za enega najvidnejših mejnikov modernizma plesne umetnosti 20. stoletja, prvič na ogled v petek. Po vzoru vedno bolj razširjenih večdelnih baletnih večerov po svetu so mu poleg Carmen dodali še tretjo baletno koreografijo Walking Mad švedskega avtorja Johana Ingerja z najbolj znanim glasbenim delom francoskega skladatelja Mauricea Ravela Bolero.

Švedski plesalec in koreograf Inger je to koreografijo ustvaril za Nizozemsko plesno gledališče (NDT I) že leta 2001, a je postala mednarodna uspešnica. "Walking Mad je potovanje, v katerem se soočamo z lastnimi strahovi, hrepenenji in lahkotnostjo bivanja," je pojasnil.

Povezavo med izbranimi tremi, sicer zelo raznolikimi deli, prepuščajo občinstvu. "Nismo iskali neke rdeče niti, ampak smo želeli pokazati raznolikost ustvarjanja," je povedal umetniški direktor Baleta Clug.

Da so lahko k sodelovanju pritegnili Ingerja, ki je lani prejel pomembno baletno nagrado Benois de la Danse za najboljšega koreografa, po besedah Cluga kaže na kakovost in sloves mariborskega baletnega ansambla. "Verjamem, da bomo tudi v prihodnje sodelovali s pomembnimi imeni, ki usmerjajo razvoj sodobne plesne scene v Evropi in svetu," je dodal.

Favna bosta odplesala Gaj Žmavc in Tetiana Svetlična, glavne vloge v Carmen so poverili Jeleni Lečić, Olesji Hartmann Marin, Antonu Bogovu, Sytzeju Janu Luskeju, Sergiuju Mogi in Matjažu Marinu.

Olesja Hartmann Marin, Tetiana Svetlična, Gaj Žmavc in Matjaž Marin nastopajo tudi v Walking Mad, poleg njih pa med drugim še Vanja Vitman, Asami Nakashima, Tijuana Križman Hudernik, Mirjana Šrot in Filip Jurič.

Raznolikost baletnega večera je poseben izziv tudi za Simfonični orkester SNG Maribor, ki mu dirigira Simon Robinson. "Gledalci bodo imeli možnost videti plesalce, ki jih dobro poznajo, v enem večeru v različnih stilih, situacijah in momentih," je še povedal Clug.