STA, 11. 2. 2017

Praznik kamišibaja ponovno tudi v Mariboru

V Lutkovnem gledališču Maribor bo danes 2. festival kamišibaja, lutkovne tradicije, ki izhaja z Japonske. Gre za pripovedovanje zgodb ob slikah v malem lesenem odru. Po zgledu podobnega festivala v Piranu, ki ga že štiri leta pripravlja Društvo Zapik, bodo predstavili najboljša dela zadnjega obdobja v tej lutkovni zvrsti.

Foto: Romana Zajec

Festival Kam šibaš bo potekal v Mali dvorani Lutkovnega gledališča Maribor (LGM). Ob 10. in 17. uri je na sporedu program za otroke, ob 19. uri pa kamišibaj za odrasle.

Kamišibaj je največji razcvet na Japonskem doživljal v 30. letih prejšnjega stoletja, ko je samo v Tokiu vsakodnevno nastopalo tudi po 3000 kamišibajkarjev. Zaton je zakrivila predvsem televizija, ki so ji Japonci rekli kar električni kamišibaj.

Danes je ta zanimiva umetniška oblika uveljavljena in razširjena po vsem svetu. V Slovenijo je kamišibaj z Japonske prinesel Igor Cvetko, marca 2014 pa sta ga skupaj z Jeleno Sitar Cvetko na delavnicah predstavila mariborskim pripovedovalcem.

Ti so ga posvojili, najprej v obliki mesečnih nastopov domačih in gostujočih kamišibajkarjev v Minoritski kavarni Lutkovnega gledališča Maribor, od lani pa tudi v Mariboru prirejajo festival najboljših del zadnjega obdobja. "Ideja je, da populariziramo to vrsto gledališča," je pojasnila Špela Hren Juhart iz LGM.

V letošnjem festivalskem naboru so različne predstave, od avtorskih projektov do klasičnih pravljic. Med drugim se bo predstavila Jerca Cvetko z Veščkom, ki je zmagal na lanskem festivalu v Piranu.