STA, 8. 2. 2024

Ministrica Vrečko ob kulturnem prazniku s povabilom k praznovanju

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v video nagovoru ob slovenskem kulturnem prazniku povedala, da nam kultura in umetnost "omogočata, da se povezujemo z drugimi in izražamo svoje ideje in stališča". Ustvarjalnost ima po njenih besedah "moč, da sproža spremembe in postavlja vprašanja, ki so ključna za naša življenja".
:
:

Foto: Daniel Novakovič / STA

"Kultura oblikuje našo skupnost in združuje ljudi, ne glede na njihovo politično pripadnost, versko prepričanje ali nacionalno identiteto," je povedala ministrica.

Na ministrstvu po njenih besedah podpirajo kulturne projekte in programe ter ustvarjalce in ustvarjalke, obnavljajo kulturno dediščino za naše zanamce, ob letošnjem kulturnem prazniku so v javno razpravo dali nov strateški načrt za kulturo.

"Praznujte letošnji praznik kulture s kulturnimi delavci, umetnostjo in umetnicami. Ne pozabimo na vrednost kulture in umetnosti vsak dan, skozi celo leto," je svoj nagovor sklenila ministrica.

Osrednja državna proslava pred današnjim slovenskim kulturni praznikom je bila na predvečer praznika v Cankarjevem domu. Na njej so tudi podelili najvišja priznanja v umetnosti - Prešernovi nagradi za življenjsko delo pesnici in prevajalki Eriki Vouk ter baletnemu plesalcu, koreografu, režiserju, publicistu in pedagogu Henriku Neubauerju ter šest skladovih nagrad.

Na kulturni praznik so po državi potekale številne prireditve, kulturne ustanove pa so za obiskovalce brezplačno odprle svoja vrata.

Asta Vrečko, Prešernov dan