SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 23. 7. 2019

Maja Delak in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Maja Delak, ki je na festivalu Gibanica prejela nagrado Ksenije Hribar za avtorski koreografski opus. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o umetnici Maji Delak.

Maja Delak / Foto: Tamino Petelinšek (STA)

Koreografinja, plesalka, performerka in plesna pedagoginja je študirala sodobni ples v Franciji in se izobraževala na številnih plesnih seminarjih. Med letoma 1993 in 2002 je bila stalna članica mednarodne plesne skupine En-Knap, leta 2006 pa je ustanovila Zavod Emanat. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim leta 2013 nagrado Liberalne akademije zlata ptica, leta 2010 nagrado Prešernovega sklada in več nagrad povodni mož.

Maja Delak je (so)avtorica odmevnih plesnih predstav, v številnih je nastopila tudi v vlogi koreografinje in plesalke. Pri večini predstav, v katerih je sodelovala, je šlo za zunajinstitucionalne projekte, sodelovala pa je tudi s Cankarjevim domom in Slovenskim mladinskim gledališčem.

Večkrat je sodelovala s plesalci Iztokom Kovačem (petkrat), Malo Kline (petkrat), Luko Prinčičem (petkrat), Matijo Ferlinom (trikrat) in Natašo Živković (trikrat). Med dramaturgi je največkrat sodelovala z Edo Čufer (trikrat).

Plesni jezik je resnično bogat. (Maja Delak, MMC, 2018)

Maja Delak je kot plesalka in igralka nastopila tudi v več kratkih dokumentarnih in igranih filmih ter v celovečernem filmu Fantom v režiji Eme Kugler. Kot plesna pedagoginja je bila idejna vodja vzpostavitve programa Umetniška gimnazija, smer ples, modul sodobni ples na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. Je tudi sourednica knjižne zbirke prevodne strokovne literature Prehodi (založba Emanat).

Še več o Maji Delak pa boste izvedeli, če boste pobrskali po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Maja Delak

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 9. 7. 2019
Vito Weis in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 4. 8. 2019
Asami Nakashima in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju