STA, 17. 9. 2014

Lutkovno gledališče Maribor s Spakami o lepoti človeka

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bo v četrtek premiera predstave Spake, ki jo je režiser Bojan Labović pripravil po motivih iz filma Toda Browninga iz leta 1932. Preprosta zgodba, umeščena v cirkus, po besedah dramaturga Roka Vilčnika govori o tem, kaj je lepota človeka, oziroma, kdo je spaka - tisti z deformiranim telesom ali deformirano dušo.

Foto: Boštjan Lah

Ameriški črno-beli film Freaks (Spake), ki ga filmska zgodovina uvršča med grozljivke, je v času svojega nastanka veljal za tako šokantnega, da je občinstvo dosegla le skrajšana različica. V njem igrajo naturščiki - ljudje z različnimi telesnimi hibami, ki nastopajo v cirkuških in sejemskih predstavah. To mu po besedah direktorice LGM Mojce Redjko daje posebno čustveno dimenzijo in gledalcu narekuje optiko prikritega gnusa, zgroženosti, pomilovanja in sočutja.

Preprosta zgodba se umešča v cirkus ter pripoveduje o pritlikavcu Hansu in njegovi ljubezni do lepe akrobatke Kleopatre. "Osnovna poanta zgodbe je zelo preprosta, a je hkrati zelo močna," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal režiser. "Za dosego svojih ciljev, kakršni koli že so, se ne hodi čez trupla, kajti nekega dne sam postaneš truplo," je dodal.

Čeprav je sam v prvi vrsti filmski režiser in je to njegovo prvo delo v lutkovnem gledališču, se je poskušal oddaljiti od filmske predloge, da ta v lutkovni predstavi ne bi prevladala. "Spake" v predstavi predstavljajo hamiro lutke, ki so pravzaprav igrače otrok na Češkem v prejšnjem stoletju.

Avtorica likovne podobe je Tereza Venclova, nastopajo pa Maksimiljan Dajčman, Barbara Jamšek, Metka Jurc, Anže Zevnik in kot gostja mlada igralka Nataša Keser. Po besedah Jamškove se pri animaciji teh lutk niso toliko ukvarjali z zahtevnostjo tehnologije, kot z logiko giba in uprizarjanjem emocij, kar je pri takšnih lutkah zelo težko.

Predstava je lutkovni muzikal, kjer je besedila za songe napisal dramaturg Vilčnik, glasbo pa Gregor Stermecki. "Rok je mojster songov. Vsaka pesem ima že v samem tekstu ritem, zato glasbe ni bilo težko napisati," je povedal Stermecki. Glavno vodilo mu je bilo, da bo glasba "tesnobno-spevna".

Predstava Spake je namenjena starejšim od 18 let in je druga premiera v novi sezoni LGM, ki letos obeležuje 40 let delovanja. Osrednji dogodek v okviru obeleževanja jubileja bo v soboto, ko pripravljajo Lutkovno soboto s predstavami in drugimi dogodki čez ves dan.

Povezani dogodki