STA, 21. 10. 2019

V Novem mestu nastaja opera o Prešernovi muzi Primičevi Juliji

Pod okriljem občinskega Zavoda Novo mesto kot prva produkcija nastaja opera o Prešernovi muzi Primičevi Juliji. Skladatelj opere Julija je Aleš Makovac, libreto je napisal Igor Grdina, režiral jo bo Rok Rappel Rocc. Premierno jo bodo v veliki dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu izvedli 18. februarja prihodnje leto.

Skladatelj in koordinator za kulturo Zavoda Novo mesto Makovac je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bo opera Julija, katere glasbo še sklada, prinesla romantično zgodbo o večni ljubezni in neizživetem čustvu.

Simbolizira jo vrtnica, ujeta v led, pri glasbeni govorici pa ostaja zvest melodiki in tonalnosti ter poslušalca skuša voditi skozi čas in poudariti močna čustva vseh protagonistov.

Za omenjeno temo so se odločili, ker se je Primičeva Julija po svojo poroki priselila v Novo mesto, kjer je živela v moževem gradiču Neuhof. Tam je tudi umrla, pokopana pa je na novomeškem šmihelskem pokopališču.

Po besedah libretista Grdine opera prikazuje tri ljubezni Franceta Prešerna. Prvo dejanje obravnava konec pesnikove zveze z Marijo Kljun in njegovo seznanitev z Julijo. Drugo dejanje tematizira edini ples, na katerem sta se Julija in Prešeren srečala, tretje dejanje pa prikazuje Julijino poroko in vznik Prešernove ljubezni do Ane Jelovšek.

Opero uokvirjata prolog in epilog, ki se v graščini Neuhof odvijata v zadnjih urah Julijinega življenja. Libreto je sicer v vsebinskem pogledu svobodna fantazija na življenjepis Franceta Prešerna in zapis Janeza Trdine o Primičevi Juliji. Zamišljen je kot podlaga za veliko klasično opero z baletom, ansambelskimi prizori, ansambli in arijami. "Verzi v njem so rimani, Prešernove formulacije pa so uporabljene na način literarnega pasticcia," je še povedal Grdina.

Umetniška vodja solistov in mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, ki bo nastopila v vlogi Julije, je dodala, da je sodelovanje pri operi že potrdilo več opernih pevcev, med temi je navedla Klemna Torkarja, Gregorja Ravnikarja, Barbaro Sorč in Gajo Sorč. Opozorila je še, da bo namesto zbora poleg solistov nastopil vokalni ansambel, sestavljen iz mladih šolanih pevcev, ki iščejo priložnost za delo.

Režiser in scenograf Rocc je dejal, da režijska postavitev "opere večne ljubezni" izhaja iz danih zgodovinskih predpostavk, med drugi pa se dotika vprašanja, "kako se počutijo muze".

Po podatkih izvršnega producenta Bojana Bencika bo podvig predvidoma stal 85.000 evrov, ob premieri pa načrtujejo še vsaj devet ponovitev te dvourne opere.

Sodobna in enostavna scenska postavitev jim bo omogočila tudi gostovanja. V umetniškem ansamblu bo sicer 30 članov, v tehnični ekipi pa 12. Vaje bodo začeli novembra.