STA, SiGledal, 18. 1. 2023

Letošnji TSD prinaša 12 predstav in obogaten dodaten program

Prešernovo gledališče Kranj je na novinarski konferenci v Kranju predstavilo 53. Teden slovenske drame (TSD). Tokratni selektor Rok Bozovičar je za festival, ki bo potekal od 27. marca do 7. aprila, izbral sedem predstav za tekmovalni in pet predstav za spremljevalni program. Obeta se tudi obogaten dodaten program. Prešernovo gledališče Kranj ga organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj.
:
:

Foto: Arhiv TSD

Gledališki producenti so na 53. TSD prijavili 22 predstav, ki so na podlagi slovenskih besedil nastale lani. Selektor pa si je ogledal še 44 predstav več, med njimi tudi tri, ki so jih po slovenskih besedilih uprizorila tuja gledališča.

Ugotovil je, da je bilo leto 2022 turbulentno leto, ki je poskušalo nadoknaditi predhodni dve koronski leti, o čemer priča hlastni tempo produkcije. Izpostavil je tudi, da že nekaj let zapored slovenska klasična dramska besedila ne najdejo poti na gledališke odre, kar sproža vprašanja o aktualnosti in inspirativnosti slovenske klasične dramatike ter njeni prisotnosti v zavesti gledaliških ustvarjalcev. Statično dramsko formo vse pogosteje načenjajo dramatizacije in predelave, predvsem pa avtorski principi snovanja uprizoritvenega besedila.

Izbor uprizoritev kaže tudi na prevladujoči generacijski premik. Mladi ustvarjalci so se v slovenski gledališki krajini že docela ustalili kot zanesljivi deležniki, vendar z redkimi izjemami še niso pridobili večje vidnosti, je pojasnil Rok Bozovičar, hkrati pa izpostavil prepotrebno ustvarjalno svežino, neobremenjenost in energijo.

Tekmovalni program

V tekmovalni program je uvrstil uprizoritve, ki so najintenzivneje pretresle kriterije dovršenosti, prepričljivosti, vsebinske in estetske razplastenosti ter celovitosti izvedbe, kar med drugim pomeni, da so na selektorja delovale afektivno in emocionalno najmočneje ter subjektivno doživeto. "Sedem uprizoritev prinaša svež in duhovit gledališki jezik," je povzel Bozovičar. Vrstni red ne pomeni hierarhične lestvice.

 • Katarina Morano: Usedline (Mestno gledališče ljubljansko), režiser: Žiga Divjak
 • Avtorski projekt: Pravljice našega otroštva (Prešernovo gledališče Kranj in SNG Nova Gorica), režiser: Jernej Lorenci
 • Nataša Matjašec Rošker in Petja Labović: Ne ti meni Alice (Once Again) (Drama SNG Maribor)
 • Karolína Kotrbová, Gašper Lovrec, Filip Mramor, Jernej Potočan, Domen Novak: 410 kilometrov (Lutkovno gledališče Ljubljana)
 • Lea Mihevc: Od kod, dekle, si ti doma (Cankarjev dom in AGRFT)
 • Avtorski projekt po motivih slovenskih ljudskih pesmi: Žene v testu (SNG Drama Ljubljana), režiserka: Živa Bizovičar
 • Katarina Morano: Kako je padlo drevo (SNG Drama Ljubljana), režiser: Žiga Divjak

Spremljevalni program

 • Jure Karas: Realisti (Teatar EXIT), režiser: Matko Raguž
 • Avtorski projekt: Godzilla Tribute Band (Moment in SNG Nova Gorica), režiser: Zoran Petrović
 • Maruša Krese: Da me je strah? (Prešernovo gledališče Kranj), režiserka: Anđelka Nikolić
 • Klemen Kovačič, Nik Žnidaršič: Razmetana soba (Lutkovno gledališče Ljubljana)
 • Tjaša Črnigoj, Nika Rozman, Tea Vidmar, Tijana Todorović, Barbara Kapelj: Spolna vzgoja II: Diagnoza + Consentire (Nova pošta /Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana/ in Mesto žensk), režiserka: Tjaša Črnigoj

53. TSD bo poleg predstav ponudil tudi dodatni program. Kot je poudaril direktor Prešernovega gledališča Jure Novak, se festival, ki s svojim delovanjem spodbuja uprizarjanje in ustvarjanje slovenske dramatike, vrača k svojih koreninam. Tokrat bo tako še več pozornosti namenjene dramskim pisavam. Organizirani bodo tradicionalni in tudi nekaj novih dogodkov, s katerimi bodo osvetlili ključna vprašanja in problematike sodobnega dramskega pisanja. Poleg tega se obeta nekaj glasbenih dogodkov in tudi vsebin, namenjenih otrokom ter mladim.

Tradicionalni Dan nominirancev bodo tako kot lani še dodatno podprli z dramaturškimi analizami besedil. Bralne uprizoritve bodo pripravili ne le za besedila, nominirana za Grumovo nagrado, temveč tudi za besedila, nominirana za nagrado za mladega dramatika. Potekali bodo tradicionalni dogodki Združenja dramskih umetnikov Slovenije ter Društva kritikov in teatrologov Slovenije. Odvilo pa se bo tudi strokovno srečanje na temo dramatike malih jezikov in spodbujanja prevodov.

Svoje delo je že začela tudi strokovna žirija za podelitev nagrade Slavka Gruma 2023 ter nagrade za mladega dramatika 2023, ki jo sestavljajo Vesna Jevnikar, Tomaž Toporišič in Jakob Ribič. Na natečaj za najboljše novo slovensko dramsko besedilo je prispelo 35 besedil za Grumovo nagrado ter 11 besedil, ki se potegujejo za nagrado za mladega dramatika. Letošnja novost je, da bodo – tako kot za Grumovo nagrado – v začetku marca razglasili tudi nominirance za mladega dramatika. Nagradi pa bosta znani na zaključni prireditvi 53. TSD.

Strokovno žirijo za podelitev Šeligove nagrade 2023 za najboljšo predstavo, igralskih nagrad in nagrade za poseben dosežek 53. TSD bodo tokrat sestavljale Diana Koloini, Anđelka Nikolić in Tery Žeželj.

Direktor Prešernovega gledališča Jure Novak se je ob koncu novinarske konference zahvalil Roku Bozovičarju za uspešno selektorsko delo in dodal, da bo selektorsko mesto za 54. TSD zasedla Alja Predan.

Celotna obrazložitev selektorja Roka Bozovičarja je dostopna na tej povezavi.

TSD, PGK

Povezani dogodki