STA, 7. 7. 2017

Letošnji Poklon Muzeja slovenskih filmskih igralcev posvečen Demetru Bitencu

Tradicionalno prireditev Poklon v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači tokrat zvečer namenjajo igralcu Demetru Bitencu. Prireditev je že od leta 2003 ob rojstnem dnevu prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, letos pa obeležujejo tudi 110. obletnico njenega rojstva.
:
:

Demeter Bitenc / Foto: Daniel Novakovič, STA

Ob tej priložnosti bo izšla monografska publikacija Poklon Demetru Bitencu, v kateri se je Marcel Štefančič jr. poglobil v igralčev filmski opus, so sporočili iz divaškega muzeja.

S projekcijo filma Minuta za umor iz leta 1962 v čast Demetru Bitencu danes ob 21.30 odpirajo tudi novo sezono letnega kina Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači. V njem se bodo vsak petek zvečer vrteli izbrani filmi. Predvajani bodo s 35 milimetrskega filmskega traku s slovenskimi podnapisi, izjema bo le novi dokumentarni film o Iti Rini, ki ga bodo predvajali z digitalnega formata.

Demeter Bitenc je eden bolj prepoznavnih slovenskih filmskih igralcev. Rodil se je leta 1922 v Ljubljani. Diplomiral je na Trgovski akademiji v Ljubljani, a se je že v času študija navdušil nad gledališčem, filmom in igralstvom. Med vojno je obiskoval zasebne učne ure pri gledališkemu igralcu in režiserju Slavku Janu in leta 1943 opravil avdicijo za sprejem v ansambel ljubljanske Drame. Po koncu vojne je zaključil še štiri semestre na novo ustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani.

Deloval je v gledališčih SNG Drama Ljubljana, na Reki, v Beogradu ter v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. Z željo po novih izzivih je leta 1960 kot eden prvih slovenskih igralcev prešel v svobodni igralski poklic.

Prvo filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečernem filmu Na svoji zemlji leta 1948, pravi filmski debi pa je doživel leta 1959 s stransko vlogo nemškega oficirja v filmu Dobri stari pianino. V naslednjem desetletju je posnel skoraj 40 koprodukcijskih filmov, ki so jih tuji producenti snemali v tedanji Jugoslaviji.

Do danes je ustvaril več kot 110 vlog v celovečernih filmih, od tega 45 vlog v slovenskih, druge pa v filmih drugih jugoslovanskih republik ter v koprodukcijah. Zelo bogat je tudi njegov televizijski opus, ki obsega več kot 80 filmov in serij.