STA, 7. 7. 2017

Letošnji Poklon Muzeja slovenskih filmskih igralcev posvečen Demetru Bitencu

Tradicionalno prireditev Poklon v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači tokrat zvečer namenjajo igralcu Demetru Bitencu. Prireditev je že od leta 2003 ob rojstnem dnevu prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, letos pa obeležujejo tudi 110. obletnico njenega rojstva.

Demeter Bitenc / Foto: Daniel Novakovič, STA

Ob tej priložnosti bo izšla monografska publikacija Poklon Demetru Bitencu, v kateri se je Marcel Štefančič jr. poglobil v igralčev filmski opus, so sporočili iz divaškega muzeja.

S projekcijo filma Minuta za umor iz leta 1962 v čast Demetru Bitencu danes ob 21.30 odpirajo tudi novo sezono letnega kina Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači. V njem se bodo vsak petek zvečer vrteli izbrani filmi. Predvajani bodo s 35 milimetrskega filmskega traku s slovenskimi podnapisi, izjema bo le novi dokumentarni film o Iti Rini, ki ga bodo predvajali z digitalnega formata.

Demeter Bitenc je eden bolj prepoznavnih slovenskih filmskih igralcev. Rodil se je leta 1922 v Ljubljani. Diplomiral je na Trgovski akademiji v Ljubljani, a se je že v času študija navdušil nad gledališčem, filmom in igralstvom. Med vojno je obiskoval zasebne učne ure pri gledališkemu igralcu in režiserju Slavku Janu in leta 1943 opravil avdicijo za sprejem v ansambel ljubljanske Drame. Po koncu vojne je zaključil še štiri semestre na novo ustanovljeni Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani.

Deloval je v gledališčih SNG Drama Ljubljana, na Reki, v Beogradu ter v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. Z željo po novih izzivih je leta 1960 kot eden prvih slovenskih igralcev prešel v svobodni igralski poklic.

Prvo filmsko izkušnjo je dobil v prvem slovenskem celovečernem filmu Na svoji zemlji leta 1948, pravi filmski debi pa je doživel leta 1959 s stransko vlogo nemškega oficirja v filmu Dobri stari pianino. V naslednjem desetletju je posnel skoraj 40 koprodukcijskih filmov, ki so jih tuji producenti snemali v tedanji Jugoslaviji.

Do danes je ustvaril več kot 110 vlog v celovečernih filmih, od tega 45 vlog v slovenskih, druge pa v filmih drugih jugoslovanskih republik ter v koprodukcijah. Zelo bogat je tudi njegov televizijski opus, ki obsega več kot 80 filmov in serij.