STA, 8. 3. 2013

Ljubljanska Drama s predstavo Ko sem bil mrtev na gostovanju v Italiji

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je včeraj začelo gostovanje v toskanskem Pratu, kjer se bo tamkajšnjemu občinstvu predstavilo z igro Ko sem bil mrtev, nastalo po nemem filmu legendarnega režiserja Ernsta Lubitscha. Predstavo v režiji Diega de Bree bodo v Teatro Metastasio Stabile della Toscana do 10. marca odigrali štirikrat.
:
:
Na fotografiji Boris Mihalj, Janez Škof, Jerenk Šugman, Alojz Svete
Na fotografiji Boris Mihalj, Alojz Svete, Jernej Šugman, Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete, Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete, Janez Škof
Na fotografiji Boris Mihalj, Janez Škof, Jernej Šugman
Na fotografiji Jernej Šugman, Alojz Svete in Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete in Jernej Šugman
Na fotografiji, Jernej Šugman, Janez Škof, Alojz Svete
Na fotografiji Jernej Šugman, Alojz Svete in Janez Škof
Na fotografiji Jernej Šugman in Janez Škof
Na fotografiji Alojz Svete in Jernej Šugman
Na fotografiji Boris Mihalj, Janez Škof, Jernej Šugman

Ljubljanska Drama se je na gostovanje podala na povabilo direktorja pratskega gledališča in priznanega režiserja Paola Magellija. Predstave bodo odigrali v okviru abonmaja omenjenega gledališča, je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi SNG Drama Ljubljana Jernej Pristov.

To je prvo sodelovanje med gledališčema in, kot so zapisali v ljubljanski Drami, gre za izjemen primer, da se je priznano italijansko gledališče odločilo uvrstiti v svoj abonma slovensko predstavo. Igralci ansambla ljubljanske Drame Jernej Šugman, Janez Škof, Alojz Svete in Boris Mihalj ter pianist Jože Šalej bodo italijansko gostovanje zaključili z že 142. ponovitvijo uprizoritve, ki je osvojila številne domače in tuje nagrade in ima za sabo že mnoga pomembna mednarodna gostovanja.

Lani je predstava vzbudila dodatno zanimanje mednarodnega občinstva z udeležbo na 13. Ibero-ameriškem gledališkem festivalu Bogota 2012 v Kolumbiji, kjer so jo svetovni gledališki kritiki proglasili za eno od šestih najzanimivejših festivalskih odkritij.

Predstava je med drugim maja lani gostovala na 19. mednarodnem festivalu malih odrov Reka, kjer je Jernej Šugman za vlogo Tašče prejel nagrado Veljka Maričića za najboljšo moško vlogo ex aequo in avgusta na 7. festivalu mediteranskega gledališča Purgatorije 2012 v črnogorskem Tivtu, kjer ji je strokovna žirija podelila nagrado za najboljšo uprizoritev, Jerneju Šugmanu pa nagrado za igralsko bravuroznost.

Uprizoritev je prejela še druge pomembne domače in tuje nagrade. Tako je Šugman za vlogo Tašče prejel Borštnikovo nagrado, predstava je prejela nagrado žlahtna komedija po izboru strokovne žirije Dnevov komedije 2011, Diego de Brea pa je na festivalu postal žlahtni režiser.

Po gostovanju v Italiji čaka ekipo še gostovanje na festivalu Čas podob v pariškem Centquatru in Prehodih 2013 v francoskem Metzu. Uprizoritev je nedavno prejela tudi povabili na mednarodna festivala v Južni Ameriki.

Igra Ko sem bil mrtev je zasnovana na motivu moža, ki napove svojo smrt, potem pa izgine in se ponovno pojavi z lažno identiteto. K vznemirljivemu uprizoritvenemu duhu 20. let let minulega stoletja poleg izvrstne neme igre in nostalgičnih filmskih nadnapisov pomembno prispevajo tudi v živo odigrana glasba pianista in skladatelja Jožeta Šaleja ter kostumi Bjanke Adžić Ursulov.

Teatro Metastasio Stabile della Toscana, SNG Drama Ljubljana, Italija