STA, 10. 5. 2012

Tantadruja za življenjski delo bo prejel Stane Leban

Tri primorska gledališča, iz Nove Gorice, Trsta in Kopra, bodo v soboto drugo leto zapored podelila primorske gledališke nagrade tantadruj. Medtem ko ostajata nagradi za igralski dosežek in gledališki dosežek sezone še skrivnost, je komisija razkrila, da bo nagrado tantadruj za življenjsko delo prejel Stane Leban.

Foto Arhiv SNG NG

Stane Leban je bil več kot 55 let kot igralec angažiran v novogoriškem gledališču. Njegov kreativni prispevek je izjemno dragocen in neizbrisen, čeprav je bila njegova prisotnost v javnosti mogoče nekoliko manj opazna, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor SNG Nova Gorica Jožko Čuk.

"Kot igralec je bil vztrajni entuziast, saj je veliko pripomogel k umetniški rasti novogoriškega gledališča v vseh treh obdobjih," je poudaril Čuk.

Lebana je kot dobitnika najvišje gledališke nagrade na Primorskem izbrala komisija v sestavi Boris Cavazza, Zdenka Lovec in Minu Kjuder. Priznanje v obliki bronaste maske akademskega kiparja Jakova Brdarja bo prejel na slovesnosti po sobotni predstavi Kdor sam do večera potuje skozi svet.

Druga dva nagrajenca je med 12 predlaganimi premiernimi predstavami, štirimi iz vsakega izmed treh gledališč, izbrala komisija, ki so jo sestavljali kritik Matej Bogataj, režiser Marko Sosič in dramaturginja Mojca Kranjc.

Nagrado tantadruj so v lanski sezoni ustanovila Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper. Prva podelitev je bila na odru tržaškega gledališča, najstarejšega gledališča na Primorskem. Nagrajeni so bili režiser Mario Uršič, igralka Nikla Petruška Panizon in predstava SSG Zlati zmaj Rolanda Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice.

tantadruj