SMG, 7. 4. 2015

Novi v Mladinskem v jubilejni sezoni

Novi, sveži obrazi in vloge bodo v prihodnji sezoni Slovenskega mladinskega gledališča obeležili 60. obletnico delovanja.
:
:

Goran Injac, Anja Novak, Stane Tomazin, Katarina Stegnar in Tibor Mihelič Syed / Foto: Luka Kaše, SMG

Novoimenovani direktor Slovenskega mladinskega gledališča je v začetku meseca aprila postal Tibor Mihelič Syed, ki ga je Mestni svet MOL na zadnji seji marca potrdil za obdobje petih let. Delovanje Mladinskega Mihelič Syed dobro pozna, saj je do imenovanja deloval kot v.d. zavoda, poprej pa kot pomočnik direktorja za poslovne zadeve. Po izobrazbi diplomirani kulturolog, kulturni producent, avtor gledališke glasbe in strasten bas kitarist pri Kataleni, z jasno in drzno vizijo zastavlja novo sezono. Gledališče, ki bo v prihodnji sezoni obeležilo 60-letnico delovanja, bi rad postavil v nov čas, ker meni, da je prav Mladinsko edini teater, ki ruši meje predvidljivega in pričakovanega, v njegovo telo sta vžgana tako težnja po hoji na robu, vsekakor pa prizadevanje ostati buden in čuječ, da se ne bi izgubila vera v drzno in drugačno.

Umetniško vodenje prevzema Goran Injac, kurator uprizoritvenih umetnosti, dramaturg in univerzitetni predavatelj, ki v Mladinsko prihaja iz Narodnega starega gledališča iz Krakova (Poljska), kjer je od leta 2012 do aprila 2014 vodil mednarodne projekte ter umetniško vodil komplementarni eksperimentalni program. Sodeloval je tudi pri različnih raziskovalnih projektih Gledališkega inštituta v Varšavi in bil eden od programskih vodij in kuratorjev kulturnega programa ob poljskem predsedovanju EU, ki ga je organiziral Inštitut Adam Mickiewicz. Je eden izmed pobudnikov in ustanoviteljev EEPAP (East European Performing Arts Platform), ene večjih evropskih gledaliških mrež. Goran Injac je po rodu iz Srbije, študiral je umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Beogradu ter književnost in jezikoslovje na Filozofski fakulteti Univerze v Novem Sadu. Po študiju je univerzitetno in gledališko kariero nadaljeval v tujini.

Igralskemu ansamblu Mladinca so se pridružili Katarina Stegnar, Stane Tomazin in Anja Novak. Katarina Stegnar je na neodvisni gledališki sceni že uveljavljeno ime. Več kot desetletje je ustvarjala na svobodi pri Vii Negativi, v kolektivih Betontanc in Beton Ltd. ter drugod. Kot najljubšo filmsko izkušnjo navaja vlogo Milene v filmu Drevo. Na odru Mladinskega se je doslej med drugim preizkusila v vlogi Tjaše v Fragile! (zanjo je bila nagrajena kot najboljša mlada igralka na Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki, je pa tudi dobitnica zlate ptice), Oliverja Twista v istoimenski predstavi in Pavle Jesih v Pavli nad prepadom. Projekt, s katerim diha trenutno, je vloga dekleta Roka Petroviča v predstavi Rokova modrina, pri katerem se je ekipa skupaj z režiserjem Matjažem Pograjcem podala na vrtiljak telesnega in miselnega potapljanja v psiho vrhunskega športnika in misleca Roka Petroviča.

Anja Novak je tik pred zaključkom magistrskega študija na ljubljanski AGRFT. Je dobitnica akademijske zlatolaske in študentske Prešernove nagrade. Na Stari pošti je marca predstavila svoj prvi avtorski projekt, ki je hkrati njen magisterij Imela bi otroke, vrt in 15 zajcev. Vloge, ki jih trenutno pripravlja, so: Ženska, Tatica, Dekle (kobila Colomba) in Chantal v Genetovem Balkonu.

Stane Tomazin prav tako končuje magistrski študij na AGRFT. Tudi on je dobitnik zlatolaske oziroma kar dveh, pa tudi študentske Prešernove nagrade za Starca v uprizoritvi Stoli, ki jo bo aprila moč videti v Mladinskem. Zase pravi, da je zelo počaščen in hvaležen, da je »padel« v tradicijo Mladinskega. To je tradicija, ki temelji na raziskovanju in širjenju gledaliških praks, na nekastnem sistemu igralcev, na kritičnem odnosu do družbe, na preizpraševanju umetnosti in umetnika samega. Na odru ga lahko vidite v predstavah Srce na dlani, Glengarry Glen Ross in Vsi junaki zbrani.

V Mladinskem se obeta več kot zanimiva pomlad, saj so tik pred dvema premierama: Matjaž Pograjc na oder postavlja zgodbo Roka Petroviča z naslovom Rokova modrina po dramski predlogi Boštjana Videmška, Diego De Brea pa z novimi branji v nove, sodobne kontekste postavlja Balkon francoskega dramatika Jeana Geneta. Poleg tega konec maja skupaj z Gledališčem Glej pripravljajo že 9. gledališki festival Prelet.

Prelet