STA, 15. 1. 2014

Letošnji Bobri posvečeni obletnici Emone in filmu

S predstavo Svetlane Makarovič Škrat Kuzma dobi nagrado se bo v nedeljo, 26. januarja, v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) začel 6. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival bo do 8. februarja ponudil 157 prireditev, za katere je na voljo skoraj 16.500 brezplačnih vstopnic. Letošnja izdaja bo posvečena obletnici Emone in filmu.

Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica SMG Uršula Cetinski, ki je izvršni producent festivala, so Bobri vsako leto obsežnejši. Prvo leto je festival ponudil 46 gledaliških predstav, letos 70, leta 2009 so zavrteli 11 filmov, tokrat jih bodo 18. Največja razlika pa se kaže v številu delavnic, katerih število je iz tri preraslo na 69. Zelo se je povečalo tudi število brezplačnih vstopnic. Za 50 prireditev so v letu 2009 podelili 7720 vstopnic, letos pa jih bodo kar 16.458.

Pri festivalu, ki bo letos potekal na 34 prizoriščih, sodeluje 53 producentov. Tudi letošnji program bo razdeljen na dopoldanski in popoldanski del. Za dopoldanski del, namenjen vrtcem in šolam, so vstopnice že pošle. Brezplačne vstopnice za popoldanski del pa bodo na voljo v soboto, 18. januarja, med 11. in 18. uro ter dan pozneje med 11. in 14. uro v prostorih Festivalne dvorane.

Veliko prireditev bo tematsko povezanih s praznovanjem 2000. obletnice Emone, ki jo bodo otrokom v sklopu festivala približali v Mestnem muzeju Ljubljana, Art centru Pionirskega doma in na Ljubljanskem gradu.

Letošnje Bobre bodo ob 90-letnici Kinodvora in 50-letnici Slovenske kinoteki posvetili tudi filmu. Poleg filmskih projekcij bodo v Kinodvoru ponudili tudi razstavo Moj kino, ki bo otrokom približala zgodovino in delovanje kina. S filmom bodo povezane tudi številne delavnice, ki jih bo pripravilo več drugih institucij, v Pionirskem domu pa bodo prikazali nagrajene filme s prejšnjih festivalov ZOOM.

Bobri se bodo že tradicionalno končali s koncertom v Centru urbane kulture Kino Šiška. Letos bo nastopila Neca Falk z glasbenim projektom Maček Muri in Muca Maca, dogodek pa bo obogatil še animirani film Maček Muri. Festival spremlja tudi programska knjižica, ki jo pripravljajo v SMG, in Bobrov dnevnik, ki ga vsako leto pripravijo v Kinodvoru.

Festival, ki je vreden 90.000 evrov, omogoča Mestna občina Ljubljana (MOL). Vodja oddelka za kulturo MOL Mateja Demšič je poudarila, da se na občini zavedajo kulturne in umetniške vzgoje otrok, ki bodo nekoč tudi obiskovalci drugih kulturnih ustanov. Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa kultura, ki so ji letos namenili več sredstev kot lani, pomembno prispeva h prepoznavnosti države in h gospodarski rasti.

Bobri