STA, 22. 10. 2020

Uprizoritev Škofjeloškega pasijona zaradi pandemije prestavljena za leto dni

Trenutna epidemiološka situacija ne omogoča varnih priprav in izvedbe uprizoritve Škofjeloškega pasijona, ki so jo v Škofji Loki načrtovali spomladi prihodnje leto. Zato bodo uprizoritev za eno leto prestavili in bo predvidoma potekala spomladi 2022. Tristoto obletnico nastanka besedila pa bodo v letu 2021 obeležili z drugimi dogodki.

Škofjeloški pasijon 2015 / Foto: Jure Nastran

Kot je na današnji spletni novinarski konferenci povedal vodja projekta Škofjeloški pasijon 2021 Jakob Vrhovec, so skupaj z režiserjem uprizoritve Borutom Gartnerjem in škofjeloškim županom Tinetom Radinjo prišli do zaključka, da jim glede na epidemiološko situacijo ne preostane drugega, kot da uprizoritev pasijona prestavijo.

Gre za zelo težko, a neizbežno odločitev, je poudaril. Težko bi namreč omogočili varno spremljanje procesije po škofjeloških ulicah in trgih 5000 obiskovalcem. Še bolj nemogoče pa bi bilo zagotoviti varnost igralcem, saj jih v pasijonski procesiji sodeluje kar okoli 1000. V trenutnih epidemioloških razmerah ne morejo izvajati niti vaj.

Kot je povedal režiser, je že v začetku tega leta začel navezovati stike s posameznimi vodji igralskih skupin in umetniki ter tako začel s pripravami na Škofjeloški pasijon 2021. K sodelovanju je povabil večino tistih umetnikov, ki so sodelovali že pri uprizoritvi leta 1999. Škofjeloški pasijon so sicer nato uprizorili še v letih 2000, 2009 in 2015.

Začel je tudi pregledovati, v kakšnem stanju je tehnična oprema. Ker jim je na območju stare vojašnice po izgradnji novega vrtca začelo zmanjkovati prostora za priprave, pa bodo te prenesli v nunski samostan. "Zadeve torej normalno tečejo, vendar nas skrbi, kako bo marca, ali bo tedaj mogoče izvesti uprizoritev," je izpostavil Gartner, ki mu največjo skrb predstavlja, kako izpeljati procesijo, če bi bile razmere podobne kot sedaj.

Tako je prestavitev neizbežna. "S strani igralskih skupin in podpornikov dobivamo žalostne, a vendar razumevajoče odgovore, saj je taka trenutna realnost," je povedal Vrhovec. Tudi Radinja je dodal, da je razumevanje o nujnosti take odločitve v lokalni skupnosti velika. Na današnji seji bodo o prestavitvi uprizoritve pasijona za največ dve leti odločali še škofjeloški občinski svetniki.

Nato bodo priprave na izvedbo za pol leta zaustavili. Kot je izpostavil Radinja, je novi koronavirus spremenil naša življenja in počakati je treba, da bo možno znova varno organizirati dogodke. Želi si, da bi jim v postnem času leta 2022 uspelo izpeljati uprizoritev. Njena prestavitev pa je še bolj boleča tudi zato, ker bi bila uprizoritev prihodnje leto krona praznovanja 300. obletnice nastanka tega najstarejšega ohranjenega dramskega besedila v slovenskem jeziku.

Vseeno bodo prihodnje leto pripravili dogodke, s katerimi bodo obeležili obletnico, od epidemiološke situacije v marcu in aprilu pa bo odvisno, ali bodo manjši dogodki lahko potekali v živo ali pa bodo vse primorani preseliti na splet. Med drugim načrtujejo simpozij, razstave in koncerte.

Kot je povedal režiser, razmišljajo, da bi na spletno stran dali tudi na novo posnet govor Škofjeloškega pasijona s čim bolj avtentično izgovorjavo besedila, ki ga je pred 300 leti zapisal pater Romuald. Tako bi vsak Slovenec lahko sledil besedilu in poslušal pravilno izgovarjavo. Na ogled bi lahko dali tudi film, ki so ga posneli ob rekonstrukciji knjige.

Koronavirus, Škofjeloški pasijon