STA, 27. 9. 2013

Letos zadnja izdaja festivala dramske pisave Preglej na glas

V Ljubljani se bo 30. septembra začel osmi festival dramske pisave Preglej na glas, ki bo zadnji. Kot razlog za ukinitev je umetniška vodja iniciative Preglej Simona Semenič navedla obsežnost projekta, ki ga skupina dramatikov zaradi siceršnjega dela ne zmore več izvajati. V sklopu festivala bo med drugim na ogled predstava Semenič&Bulc na prodaj.


Kot je na novinarski konferenci poudarila Semeničeva, je organizacija festivala obsežen projekt, ki zaradi vseh produkcijskih, organizacijskih in administrativnih postopkov zahteva veliko energije in časa. V projektu je sicer sodelovalo okoli deset piscev dramskih besedil, je dodala.

Po osmih letih festivala Preglej na glas in skupine oziroma iniciative Preglej, ki je nastala leto prej, Semeničeva ugotavlja, da so projekt zastavili preveč ambiciozno. Z njim so želeli še neuveljavljenim piscem na področju sodobne dramatike omogočiti vstop v gledališki prostor.

Po besedah Zalke Grabnar Kogoj, producentke festivala, ki ga pripravlja KD Integrali, se je ob nastanku festivala leta 2006 pojavila močna potreba po "novi dramatiki". Z "našim skokom v jezero smo malo razgibali stare ribe", je dejala in kot eno od novosti izpostavila bralne uprizoritve, ki pa jih sedaj ponujajo tudi institucionalna gledališča.

Letošnji festival bo v ponedeljek, 30. septembra, uvedla delavnica Preglejev laboratorij, ki je zasnovana kot skupek pogovorov, analiz in kritiškega mišljenja. Dan pozneje bosta Semeničeva in Mare Bulc nastopila v skupnem projektu Semenič&Bulc na prodaj. Predstava bo sicer premiero doživela v soboto, 28. septembra, v sklopu trienala sodobne umetnosti U3.

Semeničeva in Bulc se v predstavi sprašujeta, kaj se zgodi, če nastopita kot avtorica besedila in režiser, ki si želita kot duet ustvariti predstavo. Običajen postopek gre prek umetniškega vodje, ki sam določi bodisi režiserja za tekst, ki ga dobi od avtorja, oziroma besedilo za režiserja, je pojasnil Bulc. Dodal je, da bosta v uprizoritvi predstavila štiri projekte, ki sta jih zasnovala skupaj. To so projekti, ki so potencialno uprizorljivi ob primerni producentski pomoči, je dodal.

Preglej na glas, ki bo potekal do 4. oktobra v Stari mestni elektrarni, gledališču Glej in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, bo poleg omenjene delavnice in predstave ponudil še predstavo Hodi mesto, ki je nastala po konceptu Irene Pivka in Braneta Zormana ter besedilu Saše Rakef, okroglo mizo pod naslovom "preglej Preglej" ter večer bralnih uprizoritev. Na slednjih bo mogoče prisluhniti besedilu Semeničeve Vsega je kriv Boško Buha v režiji Bulca, tekstu Mihe Mareka Rdeči atom v režiji Jake Andreja Vojevca in Izštevankam Simone Hamer v režiji Ajde Valcl. Festival bodo sklenili z delavnico Pregibaj tekst, ki jo bo vodil Eric Dean Scott.

Preglej na glas

Povezani dogodki