STA, 12. 4. 2023

Ljubljana Festival 2023: Od plesne Carmine Burane in orkestra Gewandhaus do glasbe iz filmov in Pink Floydov

Skupaj s sponzorji, ki podpirajo festival, je direktor in umetniški vodja Darko Brlek predstavil 71. sezono ljubljanskega festivala. Največji poletni festival bo v prestolnici potekal med 20. junijem in 3. septembrom, na sporedu pa bodo med drugim Carmina Burana v plesni izvedbi, orkester Gewandhaus iz Leipziga ter glasba iz filmov in Pink Floydov.
:
:

Foto: Urška Bračko

Program je predstavil po tem, ko je Festival Ljubljana v letošnjem letu že izvedel tri dogodke - prvo mednarodno klavirsko tekmovanje, Zimski festival in Slovenske glasbene dneve. Sestaviti letošnji program je bil velik izziv, je na novinarski konferenci povedal Darko Brlek, potem ko je zavod, od leta 1977 tudi član Evropskega združenja festivalov, lani praznoval 70 let.

Poletni festival je njihov največjih projekt, v 71. izvedbi pa se bo po tradiciji zadnjih let začel na Kongresnem trgu 20. junija s Poletno nočjo, ki bo tokrat posvečena Tomažu Domicelju kot avtorju in piscu besedil. Njegove skladbe bo ob spremljavi radijskih ansamblov izvedla vrsta domačih pevcev, ki bodo po njegovih besedah pokazali, koliko del, ki jih vsi poznamo, je že ponarodelih.

Do 3. septembra, ko bo festival v Cankarjevem domu zaključil orkester Gewandhaus iz Lepziga s priznanim dirigentom Herbertom Blomstedtom, se bo zvrstila vrsta dogodkov, pretežno v Križankah.

Poleg Gewandhausa bosta gostovala tudi Bostonski simfonični orkester z dirigentom Andrisom Nelsonsom in pianistom Jean-Yvesom Thibaudetom ter orkester Concertgebouw iz Amsterdama z dirigentom Ivanom Fischerjem. Ljubiteljem baleta bodo ponudili priljubljeno Carmino Burano v koreografiji Edwarda Cluga ter gostovanje baletnikov iz milanske Scale in državnega gledališča iz Astane.

Cankarjev dom bo prizorišče koncerta makedonskega pianista Simona Trpčeskega, ki se bo ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije in dirigenta Vasilija Petrenka poklonil ruskemu skladatelju Sergeju Rahmaninovu. Na isto prizorišče se bo vrnila tudi ruska sopranistka Ana Netrebko, ki bo s še tremi pevci in radijskimi simfoniki interpretirala odlomke iz Verdijevih del.

Z dvema predstavama, Biti ali ne biti in Pastoralo za planet, se bo na festival vrnila španska gledališka skupina La Fura dels Baus z režiserjem Carlusom Padrisso. Po nekaj letih se bo vrnila tudi španska flamenko plesalka in koreografinja Maria Pages, tokrat s predstavo Šeherezada.

Zagrebško mestno gledališče Komedija bo uprizorilo muzikal Lepotica in zver, iz operne zakladnice bo beneško gledališče La Fenice ponudilo Puccinijevo Madamo Butterfly. Iz glasbenega gledališča bosta na sporedu še muzikala Mamma Mia! in Povodni mož, ki so ga na festivalu premierno uprizorili lani.

Na programu je tudi več koncertov filmske glasbe, od glasbe iz filmov Harry Potter, Gospodar prstanov in Hobit do del filmskega skladatelja Hansa Zimmerja. Oboževalcem angleške skupine Pink Floyd pa so pripravili znamenito rock opero TheWall v izvedbi nekaterih glasbenikov, ki so sodelovali z zasedbo. Nastopila bosta tudi Vlado Kreslin in Uroš Perić.

Spremljevalni del bo med drugim obsegal mednarodno likovno kolonijo, koncerte mladih glasbenikov na Ljubljanici in mojstrske tečaje, ki privabljajo slušatelje z vsega sveta.

Ljubljanski župan Zoran Janković je ob bogatem programu prireditev poudaril, da si snovalci festivala pred 70 leti verjetno niso predstavljali, kaj bo iz tega nastalo. Odnos Ljubljane do kulture se mu zdi izjemen, kar po njegovih besedah kažejo tudi imena sponzorjev, ki festival podpirajo. Kot je dodal, se uspešno gospodarstvo odraža tudi v podpori okolju.

Festival Ljubljana