SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 18. 3. 2020

Letos nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma lahko preberete na portalu SiGledal

Digitalna knjižnica dramskih besedil na portalu SiGledal se ves čas dopolnjuje. V njej lahko najdete tudi vseh pet tekstov, ki so letos nominirani za nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo.
:
:

Foto: Pixabay

Žirija v sestavi Matej Bogataj (predsednik), Srečko Fišer in Amelia Kraigher je izmed 41 dramskih tekstov, ki so prispeli na natečaj, izbrala naslednje: Izkoristi in zavrzi me Ize Strehar, Naše skladišče Tjaše Mislej, rabljena roba Simone Semenič, Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka ter Vse OK Simone Hamer. Nominirana besedila so dostopna na tej spletni povezavi.

V digitalni knjižnici sodobnih slovenskih dramskih besedil portala SiGledal je trenutno zbranih 438 besedil, zbirka pa se ves čas dopolnjuje. Dramske tekste na portalu objavljamo že od leta 2007, leta 2017 pa je bila rubrika nadgrajena z iskalnikom, s katerim je mogoče brskati po dramskih besedilih s pomočjo različnih kriterijev, filtrov in kombinacij (iskanje po avtorju, naslovu, številu vlog, zvrsteh, ključnih besedah …).

V zbirki so dostopna besedila tako uveljavljenih in nagrajenih kot tudi manj znanih avtorjev. Večina letošnjih nominirank in nominirancev je na portalu zastopana z več besedili: obiskovalci portala tako lahko preberejo kar šestnajst besedil Simone Semenič, sedem besedil Simone Hamer, šest besedil Ize Strehar, pet besedil Tjaše Mislej ter eno besedilo Katarine Morano in Žige Divjaka.

Bralce in obiskovalce portala SiGledal k branju sodobne slovenske dramatike spodbujamo tudi s štafeto branja Izvolimo dramo!, v kateri sodelujoči dramsko besedilo, ki jih je navdušilo, priporočajo v branje. Ideja za to verižno igro oziroma verižni eksperiment se je porodila Simoni Semenič, ime rubrike pa je predlagala Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo. Doslej objavljena priporočila lahko preberete tule.

Zaradi trenutnih razmer so vsa slovenska gledališča začasno zaprla svoja vrata, prestavljeni so tudi festivali, med njimi 50. Teden slovenske drame, ki naj bi letos potekal junija, ko bosta razglašena tudi dobitnika nagrade Slavka Gruma in nagrade za mladega dramatika. Do takrat pa vas ekipa portala SiGledal vabi k branju nominiranih besedil in preostale sodobne slovenske dramatike!

Iza Strehar, TSD, Nagrada Slavka Gruma, Simona Hamer, Tjaša Mislej, Žiga Divjak, Katarina Morano, Simona Semenič