Glej/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 3. 5. 2020

Slovenska gledališča na spletu: Gledališče Glej

V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Gledališča Glej.

Foto: Arhiv Gledališče Glej

V Gledališču Glej na svoji spletni strani in socialnih omrežjih ponujajo ogled Glejevega spletnega arhiva. Vsaka odklenjena predstava je gledalcem na voljo en teden. Trenutno si tako lahko ogledate predstave:

  • Škrip orkestra (2009): Glej, nasilje. Glej, otroštvo. Glej, noir-kič. Glej, Škrip Orkestra. Jelena Rusjan, Barbara Krajnc, Ana Franjić in gostje Andreja Kopač, Leja Jurišič, Urška Vohar in Neja Tomšič. Koprodukcija z Mestom žensk.
  • Elvis de Luxe (1995): Napovedali so spektakelski žur za ves mesec. In res je bil. Legendarni Grapefruiti v rock'n'roll odiseji Elvis de Luxe v režiji Iztoka Lovrića. Glasba Saša Lošić, Leteči potepuhi in Grapefruit, kostumografija Alan Hranitelj, Grapefruit pa so bili Iztok Lovrić, Sebastian Nared, David Furlan, Tomaž Štefan, Miha Štrukelj, Peter Hvalica, Jure Sotler, Marko Simič, Marko Miladinović, Matej Družnik, Boštjan Pucihar in Maks Soršak.
  • Most na KRVI (2009): Človek s preteklostjo, a brez prihodnosti. Surova dramatizacija prvenca Na krvi ćuprija Damirja Avdića v sorežiji z Markom Bulcem.
  • Zgodba o O (2003): Režija Sebastijan Horvat, nastopajo Primož Bezjak, Mateja Pucko, Petra Rojnik, Katarina Stegnar in Grega Zorc.
  • Dvoboj (2002): Režija Diego de Brea, igrala sta Uroš Smolej in Helena Peršuh. De Brea je za projekt dobil tudi posebno nagrado na Festivalu Borštnikovo srečanje.
  • Sharpen your Senses (2000): Primož Bezjak, Mateja Pucko, Petra RojnikKatarina Stegnar in Grega Zorc v režiji Sebastijana Horvata.

Na spletni strani gledališča si lahko ogledate tudi spored virtualnih predstav za maj (sicer pa v Gleju pravijo, da imajo v arhivu dovolj materiala vsaj do decembra).

Glej, Koronavirus