STA, 22. 5. 2020

Kulturniki opozarjajo na prizadetost kulture v času epidemije covid-19

Predstavniki kulturnikov so v minulih dneh opozorili, da v okviru predloga tretjega protikoronskega paketa področje kulture ni bilo deležno konkretnih ukrepov ali spodbud. Z društva Asociacija so ponovno poudarili, da je v času epidemije kultura med najbolj prizadetimi sektorji, posebna skupina pa je bila kritična do dela pristojnega ministra.
:
:

V društvu Asociacija že dalj časa poudarjajo, da bo kultura po epidemiji med najbolj prizadetimi področji, saj so se kulturna prizorišča prva zapirala in se zadnja odpirajo. Opozorili so, da se uporabniki kulture k njej ne bodo vračali v tempu kot pred krizo. Po eni strani zato, ker se kultura dogaja v prostorih, do katerih bodo še nekaj časa vladali zadržki, po drugi pa zato, ker se obeta finančna kriza, ob čemer ljudje zmanjšajo izdatke za kulturo.

V Asociaciji pozivajo, da država z ustreznimi ukrepi "odločno poseže tudi na področje kulture in zaščiti jedro tistega, kar zares smo". Za novi korona paket so pripravili tudi nekaj predlogov, ki so jih javno predstavili že v torek. Ti so uvedba vavčerjev za kulturo, podobno kot za spodbudo turizmu, uvedba vrednotnic za kulturo ter uvedba dodatnih neposrednih spodbud za ustvarjalnost kot dopolnitev ukrepa delovnih štipendij.

V društvu so prav tako predlagali ustanovitev sklada za nepovratna sredstva, namenjenega organizacijam, ki jih je epidemija močneje prizadela in za svoj obstoj potrebujejo nepovratna sredstva. "Četudi so bila v prejšnjih ukrepih zagotovljena poroštva za kredite, pa slednji za kulturo, še posebno nevladno, povečini ne predstavljajo najboljše rešitve," so presodili. Med njihovimi predlogi pa je bilo tudi podaljšanje ukrepa čakanja na delo. V današnjem sporočilu za javnost so pri Asociaciji podali še konkretne predloge za spremembe zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije z obrazložitvami.

V sredo pa so na ministra za kulturo Vaska Simonitija nekaj vprašanj naslovili tudi podpisniki in podpisnice v okviru skupine za pomoč samozaposlenim v kulturi v času epidemije. Med drugim so ga pozvali, naj navede argumente oziroma razloge, zakaj na seji vlade 19. maja med sprejemanjem tretjega protikoronskega zakona ni zaščitil sektorja, ki mu je odgovoren, in o težavah katerega so ga člani skupine redno seznanjali.

Ministra so pozvali tudi, naj razgrne načrt, kako namerava "poskrbeti za sektor, ki prehaja v 'mrtvo sezono'" in bo po besedah skupine za samopomoč "do jeseni še veliko bolj podhranjen, kakor je bil v času epidemije", ko so mu na ministrstvu "- sicer s statusnimi omejitvami - vendarle namenili vsaj nekaj sredstev".

"Če se boste še naprej ovijali v molk, si bomo to razlagali, kakor da se z večinskim kulturnim sektorjem, zlasti pa z najšibkejšimi in najbolj ogroženimi, ne nameravate ukvarjati in boste kulturo pač zožili na sistem javnih zavodov in dediščine," so zapisali v skupini za pomoč samozaposlenim v kulturi v času covid-19.

Člani skupine so dejali, da z ministrstva niso prejeli odgovora na zgoraj povzeti zapis, so se pa na ministrstvu odzvali za časnik Dnevnik. V odzivu so zapisali, da je ministrstvo že v drugem paketu interventnega zakona prisluhnilo vsem pripombam samozaposlenih v kulturi: "Po prvem paketu so se pojavili očitki, da se je pozabilo na večino samozaposlenih, češ da ti nimajo zagotovljenega rednega plačila za delo, interventni zakon pa je predvidel dokazovanje izpada dohodka glede na dohodek, ki je bil ustvarjen v februarju 2020. Za ta problem smo našli rešitev, ki jo je sprejela tudi vlada - po drugem paketu se izpad dohodka dokazuje glede na povprečne mesečne dohodke v lanskem letu."

Na ministrstvu so po pisanju Dnevnika dodali, da so jih po sprejetju prvega paketa opozorili tudi, da je na področju kulture in novinarstva veliko samozaposlenih, ki so registrirani za krajši delovni čas: "Tudi njim smo nato omogočili pridobitev temeljnega mesečnega dohodka glede na obseg dejavnosti in jih s tem izenačili z drugimi samozaposlenimi."

Poudarili so še, da so v času epidemije lahko nevladne organizacije na področju kulture svoje delavce poslale na čakanje, država pa je krila izplačilo plač ter prispevkov, Slovenski filmski center in Javna agencija za knjigo pa sta lahko ves čas epidemije "nemoteno izplačevala zahtevke in račune že prevzetih obveznosti". "Zato bi bilo izredno neiskreno govoriti, da je ministrstvo neodzivno do pobud kulturnega sektorja, še posebej samozaposlenih, ki so v drugem paketu dobili prav vse, kar so zahtevali," so za Dnevnik sklenili na ministrstvu.

Vlada je v sredo sprejela predlog tretjega paketa protikoronskih ukrepov in ga poslala v potrditev v DZ.

Koronavirus, Asociacija