STA, 20. 11. 2020

Pred vrati še drugič ZIZ festival družbeno-angažiranega gledališča

S spletno predstavitvijo knjige Autopoietsko gledališče Augusta Boala ter pogovorom o prevodu z avtorico Birgit Fritz in prevajalcem Janom Podbrežnikom se v nedeljo začenja drugi ZIZ festival družbeno-angažiranega gledališča, ki deluje pod okriljem mariborske Pekarne Magdalenske mreže. Letos bo potekal preko spleta in radijskih frekvenc.
:
:

Kolektiv ZIZ so leta 2013 vzpostavili umetniki, ki aktivno delujejo in ustvarjajo na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav preverjajo razmerja moči v družbi.

Mariborskemu, slovenskemu in mednarodnemu občinstvu so se doslej predstavili z več predstavami, ob tem pa pripravljajo delavnice in od leta 2014 vsako leto organizirajo Gala podelitev ZIZ nagrad. Od takrat izdajajo tudi ZIZ koledar, s katerim želijo letos deobjektificirati prsi in telesa in ki po besedah izvršnega producenta Simona Žlahtiča v dvanajstih mesecih nagovarja razosebljanje, prekariat in ziz(e) zavite v folijo.

Kot poudarja programska vodja festivala Barbara Polajnar, so v aktualnih razmerah med ranljivejšimi skupinami prav prekarni delavci, ki so zaradi nezanesljivih oblik dela vedno prvi na udaru in tisti, ki potegnejo najkrajši konec.

Letošnji dogodek se je po njenih besedah, kot mnoga druga kulturna udejstvovanja, znašel na povsem neznanih poteh nenehnih sprememb in negotovosti. Izvorno zastavljena oblika festivala, kjer bi aprila na različnih lokacijah po Mariboru predstavili izbor predstav mariborske alternativne gledališke produkcije ter odprli prostor za festivalsko druženje, izmenjave in pogovore, je odpadla.

Z zavedanjem, da digitalizacija tovrstnih dogodkov spremeni njihovo obliko, učinek in doseg, so zdaj program prilagodili novim razmeram, zato ga bodo izvedli preko spleta in frekvenc Radia Marš.

Uradno bodo festival odprli v ponedeljek s predstavitvijo koledarja in stand up predstavo Zarotnik avtorja Renata Volkerja, v torek in sredo pa bosta potekala pogovora z izvajalci o prerezu mariborske alternativne gledališke scene v zadnjem letu. V četrtek bo na vrsti pogovor s producenti o odstiranju producentske zavese na tem področju, v petek pa v sodelovanjem z Maršem še večer radijskih iger.

Festival bodo sklenili v soboto s še sedmim gala večerom mariborske alternativne uprizoritvene produkcije in podelitvijo ZIZ prstana, najvidnejšega strokovnega priznanja na področju alternativne gledališke produkcije, ki bo zaradi epidemioloških razmer prav tako potekala v spletni in radijski obliki. Ostalih nagrad pa letos zaradi razmer ne bodo podeljevali.

Festival ZIZ