STA, 27. 1. 2021

Kranjski gledališčniki pripravljajo spletne interpretacije Prešernove poezije

Igralci Prešernovega gledališča Kranj ob pozitivnih odzivih na interpretacije poezije Srečka Kosovela nadaljujejo s spletnim projektom Čas za poezijo. Pred bližajočim se kulturnim praznikom bodo interpretirali poezijo Franceta Prešerna. Prva interpretacija je na spletnih omrežjih gledališča na ogled že danes.

Foto: Boris B. Voglar

Za danes objavljeno interpretacijo soneta Apel in čevljar je poskrbela igralka Vesna Pernarčič, Prešernove pesmi pa bodo v prihodnjih dneh interpretirali še drugi igralci kranjskega gledališkega ansambla, Aljoša Ternovšek, Blaž Setnikar, Darja Reichman, Vesna Jevnikar, Miha Rodman, Vesna Slapar, Borut Veselko in Doroteja Nadrah, ki je z januarjem postala nova članica igralskega ansambla Prešernovega gledališča.

Prešernovo gledališče Kranj bo interpretacije prek spletnih omrežij gledališča z gledalci delilo trikrat na teden, predvidoma ob ponedeljkih, sredah in petkih. S tem bodo gledališčniki nadaljevali novembra začet spletni projekt Čas za poezijo, ko so igralci interpretirali Kosovelovo poezijo. V dveh mesecih je nastala zbirka 24 interpretacij njegovih pesmi po izboru igralcev.

"Obiskovalci naših spletnih omrežij so nam pošiljali izjemno lepe odzive in komentarje, da je poezija nekaj, kar jim oplemeniti dneve, ko so gledališča zaprta," so sporočili iz kranjskega gledališča. Kot so dodali, so veliko veselih odzivov dobili tudi od otrok in staršev, ki so spremljali njihov spletni projekt Prešerna pravljica za kratek čas.

V okviru slednjega se je doslej nabralo 16 slovenskih ljudskih pravljic, ki jih pripovedujejo igralci kranjskega gledališča, ter posebna Zoom novoletna pravljica. Tudi s tem projektom bodo še nadaljevali. Tokrat bodo v sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj pripovedovali pravljice, ki jih je izdala Založba Kres. Prešerna pravljica za kratek čas bo na spletnih omrežjih na sporedu vsako soboto zvečer.

Medtem ko pripravljajo spletne projekte, v gledališču že potekajo tudi vaje za krstno uprizoritev besedila Simone Semenič Lepe Vide lepo gorijo v režiji Maše Pelko. Predstava Srečka Kosovela Kons: Novi dobi v odrski priredbi Katarine Morano in Žige Divjaka pa čaka na čas, ko jo bodo lahko premierno uprizorili tudi pred občinstvom. 

PGK