STA, 7. 9. 2010

Podelili nagrade Poletnega lutkovnega pristana

Znani so nagrajenci festivala Poletni lutkovni pristan, ki je v Mariboru potekal med 7. avgustom in 5. septembrom. Za najboljšo predstavo mednarodnega lutkovnega festivala je bil razglašen Vžigalnik v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL).
:
:

Vžigalnik / foto Žiga Koritnik

Nagradi za igro je žirija namenila Gašperju Malnarju za vlogo v Vžigalniku v izvedbi LGL in Davorinu Krambergerju za vlogo Pepeta v predstavi Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor.

Malnar je žirijo prepričal z zaokroženo klovnovsko figuro, ki se ves čas giblje na robu karikature, a nikoli ne zdrsne z roba prepričljivega klovnovskega portreta, Kramberger pa s prepričljivostjo, s katero portretira skrb in ganljivo očetovsko ljubezen.

Nagrado za likovno podobo je žirija v sestavi Mitja Ritmanič in Andreja Kovač podelila Vesni Gabaj za predstavo Debela repa v izvedbi Hiše otrok in umetnosti, nagrado za animacijo pa so prejeli Maja Kunšič, Gašper Malnar in Iztok Lužar za delo pri predstavi Vžigalnik.

Žirija si je ogledala deset predstav, nagrade za režijo ni podelila, so sporočili iz mariborskega lutkovnega gledališča.

Nagrade je podelila tudi otroška žirija, ki je glavno nagrado, mačka v žaklju, dosodila predstavi Le čakaj polž v izvedbi češkega gledališča Radost.

LGL, Poletni lutkovni pristan