STA, 7. 9. 2010

Koprsko gledališče obeležuje deseto obletnico delovanja

Koprsko gledališče v jubilejno deseto sezono 1. oktobra stopa s premiero Tamare Matevc in Borisa Kobala Poslednji termina(l)tor v režiji Sama M. Strelca.
:
:

foto Andrej Klemenčič, STA
Program, ki ga je danes na novinarski konferenci predstavila direktorica Katja Pegan, letos ponuja 12 predstav, od tega jih je šest nastalo v produkciji koprskega gledališča.

Ob deseti obletnici delovanja se v koprskem gledališču uspešnega in profesionalnega dela med drugim spominjajo z jumbo plakati, na katerih so slike 13 nagrajenih predstav. Po besedah direktorice gledališča Katje Pegan želijo z njimi opozoriti na bogat opus tega mladega gledališča. V desetih letih delovanja je gledališče imelo 1498 predstav, od tega 50 premier in 25 krstnih uprizoritev.

V koprskem gledališču bodo praznovali skupaj z obiskovalci. Enkrat mesečno se bodo z njimi pogovarjali igralci in režiserji, ki bodo spregovorili o svojem ustvarjalnem delu. Ob jubileju bo izšel tudi zbornik, ki bo ponudil pregled delovanja gledališča, in knjigo Vesne Milek o Borisu Cavazzi, ki že leta ustvarja v koprskem gledališču.

Gledališče tudi letos ponuja sedem različnih abonmajev za otroke in odrasle. Za letošnjo sezono je v lastni produkciji koprskega gledališča oziroma koprodukciji nastalo šest predstav, od tega dve otroški. Komedija Poslednji termina(l)tor bo premierno upodobljena 1. oktobra. Sledila ji bo krstna uprizoritev predstave Evgena Carja Štorklje umirajo v režiji Borisa Cavazze. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi dve klasiki. Najprej Molierovo komedijo George Dandin ali Kaznovani soprog v režiji Luke Martina Škofa, zatem pa še Shakespearovo komedijo Romeo in Julija v režiji Jake Ivanca in v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Ljubljana.

Najmlajši si bodo lahko ogledali krstno uprizoritev predstave Tamare Matevc Grozni Gašper, ki je nastala v koprodukciji s SNG Nova Gorica v režiji Jaše Jamnika, Peganova pa bo režirala predstavo Roalda Dahla Pepelka. Najmlajšim je namenjen še avtorski projekt Ajde Toman, predstava Binka Tinka Pobalinka.

Dobitnica letošnje Kocjančičeve nagrade, ki jo obalne občine podeljujejo za posebne dosežke pri oblikovanje kulturne podobe slovenske Istre, je igralka Saša Pavček, ki jo je nominiralo koprsko gledališče. Nagrado bo dobila za ohranjanje jezikovnega izročila in jezika slovenske Istre. V nagrajenih predstavah Bužec on, bužca jaz, Krčmarica Mirandolina in Gospa ministrica je namreč uporabljala prav to narečje. Podelitev nagrade bo 7. septembra ob 19. uri v glavni dvorani koprskega gledališča.