STA, 21. 10. 2016

Umrla francoska primabalerina Yvette Chauvire

Na svojem domu v Parizu je v 100. letu starosti umrla francoska primabalerina Yvette Chauvire, ki velja za eno največjih francoskih balerin vseh časov. Veljala je za čudežnega otroka, plesala je z velikani baleta, med drugim z Rudolfom Nurejevim. Od 40. do 60. let minulega stoletja je bila najvidnejše ime francoskega klasičnega baleta.

Foto: Pixabay

Novico o smrti so po pisanju spletnega portala The Guardian v sredo zvečer sporočili iz pariške nacionalne opere. Kot sta v izjavi zapisala vodji plesnega ansambla Stephane Lissner in Aurelie Dupont, je vest o tem užalostila vse zaposlene.

Yvette Chaurvire se je rodila leta 1917. Pri desetih letih je začela obiskovati plesno šolo pariške opere, članica baletnega ansambla je postala leta 1931.

Med drugim se je plesa učila pri italijanski primabalerini Carlotti Zambelli, poučevala sta jo tudi Rusa Boris Kniaseff in Viktor Gsovski, ki sta ji dala liričnost, po kateri je bila prepoznavna.

Plesala je z legendami baleta, kot so Maris Liepa, Erik Bruhn in Rudolf Nurejev; slednji jo je izjemno občudoval in jo opisal kot legendo. Nurejev naj bi, potem ko je zbežal iz Sovjetske zveze, leta 1961 z njo tudi nastopil v pariški operi, vendar francoska vlada ni želela vznemirjati Moskve, zato je bila predstava odpovedana.

Leta 1946 je Yvette Chauvire zapustila pariško opero in šla plesat v Monte Carlo. V francosko prestolnico se je vrnila leta 1947 in jo nato ponovno zapustila leta 1949, da je plesala z najvidnejšimi baletnimi ansambli v Rusiji, Londonu in ZDA.

Leta 1956 se je upokojila v pariški operi, klub temu je v 60. letih minulega stoletja še vedno nastopala kot gostja. Nekaj časa je tudi poučevala v plesni šoli pariške opere.

Nazadnje je nastopila v operni hiši Palais Garnier leta 1972, ko ji je bila zaupana naslovna vloga v klasičnem baletu Giselle.

Je ena redkih plesalk, ki je prejela naziv "prima ballerina assoluta" (absolutna primabalerina).

Bila je tudi navdih in muza kontroverznemu ruskemu režiserju in koreografu Sergeu Lifarju, ki je vodil pariško opero in balet tri desetletja, do konca 50. let minulega stoletja.

Yvette Chauvire