STA, 4. 10. 2017

Kolektiv Beton Ltd. na češkem in poljskem festivalu

Kolektiv Beton Ltd., v katerem so Katarina Stegnar, Branko Jordan in Primož Bezjak, se s predstavo Ich kann nicht anders odpravlja na Češko in Poljsko. Predstavo bodo v sklopu mednarodnega gledališkega festivala Crossroads v Pragi uprizorili v četrtek in petek, 10. in 11. oktobra pa bodo v gosteh lublinskega gledališkega festivala Konfrontacje.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Beton Ltd. se bo na gostovanjih na Češkem in Poljskem postavil ob bok mednarodno priznanim avtorjem, kot so Forced Entertainment, She She Pop, Benjamin Verdonck, Romeo Castellucci in Rabih Mroue. "Umestitev kolektiva Beton Ltd. na ta dva festivala pomeni priznanje njihovi ustvarjalnosti, posebni avtorski poetiki in visoki kakovosti predstav, ki jih ustvarjajo na podlagi dolgih raziskovalnih obdobij ter angažiranega premisleka in odziva na stanje duha v svetu, na politične in socialne turbulence današnjega časa," so ob gostovanju sporočili iz Bunkerja.

Kolektiv Beton Ltd. se problematik sodobnega sveta vsakič znova loteva z dobršno mero samorefleksije in humorja, z inovativnimi uprizoritvenimi načini in postopki. Ich kann nicht anders je njihova peta predstava, ki so jo zasnovali za gledalca izjemno voajeristično.

Ideja zanjo se je članom kolektiva porodila že med ustvarjanjem projekta Upor ni človek. Po izkušnjah s predhodnimi predstavami so se vprašali, s kakšno pravico govorijo o določenih temah, bodisi ekologiji, tranziciji ali vprašanju revolucije v neki družbeni danosti.

"Izkazalo se je, da je pravzaprav edino področje, o katerem lahko legitimno in z vso radikalnostjo in drznostjo govorimo, omejeno zgolj na nas tri kot nastopajoče. Mi smo hkrati forma in vsebina te predstave," je ob lanski premieri poudaril Jordan.

Dodal je, da to ne pomeni, da je predstava hermetično zaprta v nek svet: "Izhodišče za avanturo v to predstavo je bilo, ali lahko vzpostavimo določeno celico, določeno zaklonišče, bunker, ki ga ne vidimo nujno kot neko sivo zaklonišče, ampak je lahko tudi oaza, v kateri bi se lahko znotraj realnosti, ki nas obdajajo, počutili najprej varne, potem pa tudi srečne, zaželene in produktivne."

Predstavo so soustvarili stalni sodelavci kolektiva. Za vizualno podobo so poskrbeli kolektiv sonda4 ter umetnica Toni Soprano, glasbo podpisujejo Dead Tongues, oblikovalec zvoka pa je Jure Vlahovič. Kot dramaturginja je sodelovala Urška Brodar, kostume pa je zasnovala Mateja Benedetti.

Povezave:

Konfrontacije, Crossroads, Praga, Lublin, Beton Ltd, Poljska, Češka