STA, 8. 3. 2012

V Mariboru Zidova objokovanja umetnika Janeza Janše

Scenski umetnik Janez Janša nadaljuje z raziskovanjem zidov kot začasnih konstruktov v javnem prostoru. Po Zidu objokovanja, ki ga je lani postavil v Novemu mestu, bosta tokrat v Mariboru zrasla rdeči in črni zid. Instalacijo Zidova objokovanja bodo v petek ob 18. uri odprli na Slomškovem trgu, v SNG Maribor pa bodo postavili "lakrimatorije".
:
:
foto Arhiv Maska
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
foto Arhiv Maska
foto Arhiv Maska

Janša pri ustvarjanju izhaja iz političnega razumevanja zidu kot objekta ločevanja, ki je hkrati ena najmogočnejših manifestacij moči. Ledena Zidova objokovanja rdeče in črne barve bosta postavljena na nagnjenem terenu, taleča voda pa bo odtekala v vodnjak v obliki zemljevida. "Izrisala se bo neopredeljena, mlakužasta barva Slovenije, in na ta način bomo tudi povedali, kaj ta blokovska politika proizvede," je povedal Janša.

Predvidena talilna doba umetniške postavitve, poimenovane po jeruzalemskem kamnitem zidu, na katerega po avtorjevih besedah tudi močno referira, je 14 dni.

Drugi del instalacije Zidova objokovanja, ki se bo nanašal na intimni performans joka, bo na ogled v SNG Maribor. Postavili bodo tri "lakrimatorije", v katerih bodo obiskovalci svoje solze lovili v posebej izdelane steklene solznice. V osebnem "lakrimatoriju" se bo obiskovalec poskušal razjokati na osnovi osebnega spomina, v kolektivnem na osnovi posnetkov, v fiziološkem pa na podlagi dražila. Solzodajalska akcija bo obiskovalcem omogočila, da postanejo ustvarjalci, izvajalci in priče hkrati.

Zidova objokovanja je ustvaril izdelovalec ledenih skulptur Miro Rismondo. Zgrajena bosta iz 144 ledenih blokov s skupno maso 18 ton. Instalacija Zidova objokovanja je nastala v sklopu EPK, pod okriljem zavoda Maska v sodelovanju z novomeškim Anton Podbevšek Teatrom.