FBS, 15. 10. 2012

Jutri odprtje 47. Festivala Borštnikovo srečanje

S koprodukcijsko predstavo When the Mountain Changed Its Clothing se jutri v Mariboru začenja največji slovenski gledališki festival – Festival Borštnikovo srečanje, ki bo med 16. in 26. oktobrom pod sloganom Ostrimo ustvarjalnost skrbel za pestro kulturno dogajanje v mestu.
:
:

foto Arhiv Ruhrtrienalle

Prvo dejanje festivala se bo zgodilo ob 19.00 z odprtjem fotografske razstave Podobe karizme v preddverju Stare dvorane. V času festivala bodo na ogled portreti in fotografije iz vlog Staneta Severja.

Slavnostno odprtje bo v Veliki dvorani ob 20.00, ko bo zbrane najprej nagovorila umetniška direktorica Alja Predan, sledil bo pozdrav mariborskega župana Franca Kanglerja, vse dobro pa bo festivalu zaželel tudi minister za izobraževanje, kulturo in šport dr. Žiga Turk.

Nato se bo na odru odvila slovenska premiera izjemnega glasbeno-gledališkega dogodka When the Mountain Changed Its Clothing, ki ga režira sloviti nemški režiser Heiner Goebbels, v sodelovanju s Karmino Šilec in vokalnim gledališčem Carmina Slovenica. Producent predstave je Ruhrtriennale, koproducent pa v sodelovanju z Maribor 2012-EPK tudi Festival Borštnikovo srečanje. Po predstavi na Malem odru sledi pogovor s Heinerjem Goebbelsom in ustvarjalci, v Kazinski dvorani pa prijateljsko srečanje.

Prve tekmovalne predstave bodo na sporedu že naslednji dan, do konca festivala pa se bo zvrstilo več kot 60 dogodkov. Oko strokovne žirije bo uprto v 12 tekmovalnih predstav, ki jih je izbral selektor Primož Jesenko. V spremljevalnem programu bo svoj gledališki izraz poleg 11-ih domačih predstavilo še 7 mednarodnih predstav. Ob tem bo na sporedu showcase za tuje gledališke kritike in direktorje festivalov. Posebna pozornost bo namenjena produkciji študentov AGRFT na Štuku, predstavitvi knjižnih novitet s področja gledališča in uprizoritvenih umetnosti, programski sklop Fokus pa je letos namenjen Češki. Potekala bo petdnevna mednarodna delavnica za mlade profesionalne kritike, društvo gledaliških režiserjev pa pripravlja okroglo mizo.

Poseben dogodek bo tudi predvajanje filma Deklica in drevo, na katerega so vabljeni vsi še živeči dobitniki in dobitnice Borštnikovega prstana. To je pravzaprav poklon divama slovenskega gledališča: Štefki Drolčevi in Ivanki Mežanovi, ki ju bomo lahko doživeli v filmu režiserja Vlada Škafarja v produkciji Gustav filma v torek, 23. oktobra ob 19.30 v Stari dvorani. Po projekcij bo pogovor z ustvarjalci filma, ki ga bo vodil Matej Bogataj.

V času festivala bo iz Ljubljane v Maribor in nazaj dnevno vozil festivalski avtobus.

FBS