FBS, 18. 10. 2012

Bogata bera knjig na Borštniku, nocoj začetek programa na Štuku

Festival Borštnikovo srečanje je v polnem zagonu, vsakoletna tradicija so tudi pogovori o knjižnih novitetah s področja uprizoritvenih umetnosti, ki se začenjajo danes. Potekajo v dvorani Rotovž Mariborske knjižnice, vodi pa jih teatrologinja in dramaturginja Ksenija Repina Kramberger. S predstavitvijo svojih produkcij nocoj na Štuku začenjajo tudi študenti AGRFT.

Al dente / foto Klemen Dvornik

Na letošnjem festivalu predstavljajo tri sklope knjižnih novitet v treh terminih. Vse predstavitve so ob 16.00 v Svečani dvorani Rotovž, saj je letos sklop pripravljen v sodelovanju z Mariborsko knjižnico. Aktivni sovoditelji pogovorov so tudi študenti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Danes ob 16. uri bodo predstavili publikacije knjižnice MGL, in sicer Svetlana Slapšak: Mikra theatrika, Cathy Turner in Synne K. Behrndt: Dramaturgija in predstava, ter Zlatko Šugman: Zlatkarije.

»Knjige na FBS predstavljamo že tradicionalno. Vsako pomlad objavimo razpis za prijavo knjižnih publikacij iz področja zgodovine in teorije uprizoritvenih umetnosti, kakor tudi dramskih del in edicij, ki se navezujejo in so pomembna za sicer široko področje uprizoritvenih praks. Letos se je prijavilo manj založb kot sicer, vendar nam izbor ponuja poglobljen vpogled - v različne segmente gledališča,« ugotavlja Ksenija Repina Kramberger.

Sicer pa prihodnji torek, ko se bo festival prevesil v drugo polovico, sledi predstavitev publikacij zavoda Maska, ter ob koncu še predstavitev dveh gledaliških monografij.

Nocoj ob 20. uri se s predstavo Al dente začenja tudi pester program študentov AGRFT Ljubljana na Štuku. Tam bodo do 25. oktobra predstavljali produkcije iz šolskega leta 2011/2012. Naj naštejemo nekaj naslovov: Al dente, Učene pičke ali naj svet šumi, Don Juan, Zadet pravi čas ter ekspresionistične enodejanke Zaprta vrata, Ni ga ni ga in Hamlet/medij. Na ogled bodo tudi projekcije študijskih in diplomskih filmov študentov režije, prisluhniti bo mogoče bralnim uprizoritvam 10-minutnih dram študentov dramaturgije. Vstopnice za predstave AGRFT so naprodaj v ŠTUK-u po ceni 5€, za študente in dijake je vstop prost.

Študenti bodo sodelovali še na lutkovnih delavnicah v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor, ki ju bo vodil priznani lutkovni umetnik Noriyuki Sawa in delavnici o uličnem gledališču – vodila jo bosta prof. Ebru Gokdag z Anatolijske univerze v Turčiji s komentorjem Gorom Osojnikom iz gledališča Ana Monro.

FBS

Povezani dogodki