STA, 22. 6. 2023

Jubilejna edicija Primorskega poletnega festivala bo ponudila 11 dogodkov

Letošnji 30. Primorski poletni festival bo v štirih občinah slovenske Istre ponudil 11 predstav, v katerih bo sodelovalo 56 nastopajočih. Posebnost je vrnitev k ambientalnosti, tokratna festivalska tema pa je ženska v raznolikih vlogah in okoljih. Po besedah umetniške vodje Anje Bajda je nobena izmed predstav ne obravnava šablonsko ali klišejsko.
:
:

Foto: Pixabay

Festival, ki bo potekal od 1. do 23. julija, bodo odprli na koprskem Titovem trgu s predstavo SNG Drame Ljubljana Penelopiada, zaključili pa z dobitnikom tantadruja, predstavo Mario in čarodej Slovenskega stalnega gledališča Trst.

Kot je na današnji novinarski konferenci še povedala umetniška vodja festivala, je program zelo raznovrsten, programsko najbolj zgoščen pa bo prvi festivalski teden.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je bilo temeljno vodilo pri izbiri programa iskanje umetniške odličnosti, izvirne obdelave snovi in estetsko dovršenega uprizoritvenega pristopa. Izpostavili so, da je bilo ob tem ves čas treba upoštevati tudi festivalski imperativ, to je možnost prenosa v naravno okolje in ambientalnost.

"Festival ponuja ekskluzivne trenutke, ne samo v smislu neponovljivosti gledališkega dogodka, ampak dejanske neponovljivosti sobivanja lokacije in gledaliških, glasbenih ter plesnih doživetij," je pojasnila Bajda.

V jubilejni izdaji se je festival znašel v novih okoliščinah po odpovedi dolgoletnega sodelovanja z Gledališčem Koper, ki je bilo do sedaj logistični in materialni nosilec prireditve.

Kot je spomnila predsednica društva Primorski poletni festival Neva Zajc, so kmalu za tem z občinami Koper, Ankaran, Izola in Piran podpisali pismo o nameri za podporo ter sodelovanje pri prihodnjih izvedbah festivala.

"Radi bi bili vzorčen primer za dobro sodelovanje med P.I.K.A. občinami," je ob tem povedala predsednica društva, ki verjame tudi v morebitno ponovno sodelovanje s koprskim gledališčem v prihodnosti. "To je nujno zaradi javnosti, za katero delamo," je prepričana.

Načrtovani izdatki festivala znašajo okvirno 90.000 evrov. Kot je izpostavila Zajc, so nekoč tretjino festivalskih sredstev dobili od sponzorstev, trenutno pa ta znaša zgolj deset odstotkov. "Padec denarja iz gospodarstva znaša 20 odstotkov," je pojasnila.

"Vemo, da danes kulturo podpirajo vedno bolj skromno in da je to velik problem naše družbe. Dobro bi bilo, da bi se gospodarstveniki zavedali, da z vračanjem v kulturo vračajo v družbo ter da je to nekaj zelo pomembnega in dobrega," je ob tem povedala producentka Martina Gamboz.

Letošnja edicija bo tako v nekoliko krajši obliki z manj prireditev, za katerimi stoji ekipa, v kateri je tudi veliko prostovoljcev. "Sporočilnost letošnje edicije je, da ta festival pluje naprej in na kakšen način pluje," je na terasi Grand hotela Koper danes še dodala Bajda.

Primorski poletni festival