STA, 4. 2. 2014

Grilc s predstavniki komisij predstavil rezultate programskega razpisa

Na ministrstvu za kulturo so predstavil rezultate razpisa za izbor kulturnih programov na področju umetnosti za obdobje 2014-2017. V okviru razpisa so razdelili 2,7 milijona evrov 32 prijaviteljem: 12 s področja glasbe, osmim za uprizoritvene umetnosti, sedmim za arhitekturo, oblikovanje in vizualne umetnosti ter petim za intermedijske umetnosti.
:
:


Kot je uvodoma dejal minister Uroš Grilc, so se za javno predstavitev odločili, da bi dali možnost besede tudi strokovnim komisijam, na katere so v zadnjem času "padale težke besede o njihovi nekompetentnosti in pristranskosti". Poudaril je, da so obrazložitve komisij, ki obsegajo 90 strani, javno dostopne. Na nepristranskost po njegovih besedah kaže tudi to, da so se njihovi člani izločili iz ocenjevanja, če so bili sami vpleteni v prijavljeni projekt.

Grilc se je, kot je povedal, odrekel diskrecijski pravici - to odpravlja tudi nastajajoči zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo - saj zaupa strokovnim komisijam. Minister lahko po Grilčevem mnenju zahteva dodatno pojasnilo, ne more pa se odločiti drugače od komisije. S tem se obveže, da se ne vmešava v strokovne odločitve.

Kot je še poudaril minister, to ni edini razpis, na katerega se lahko umetniške skupine prijavijo, je pa programski in zato največji. Generalni direktor direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu Gašper Troha je dodal, da sta tu še javni razpis za sofinanciranje večletnih kulturnih projektov, na katerem je na voljo milijon evrov sredstev, in razpis za sofinanciranje enoletnih kulturnih projektov v višini 485.000 evrov. Nevladnim organizacijam s področja kulture pa bo namenjen tudi razpis evropskega socialnega sklada v višini enega milijona evrov.

Po besedah Trohe so se letos že vnaprej odločili, da bodo sredstva odobrili 32 prijaviteljem. Leta 2010 so jih 42 izvajalcem, od katerih jih je tedanja ministrica Majda Širca nekaj odobrila naknadno. Letos so tako 18 prejemnikom namenili višja sredstva kot lani, 11 prejemnikom manjša, eden pa je dobil isto vsoto.

Predsednik komisije za glasbene umetnosti Lovrenc Blaž Arnič je povedal, da so odobrili sredstva 12 prijaviteljem, dvema na novo. Glavno vodilo komisije je bilo vprašanje, kaj bo prijavitelj prinesel slovenski kulturi v prihodnjih štirih letih. Člane komisije so zanimale novosti in logične nadgradnje dosedanjega dela in uspehov prijavitelja. Kot je poudaril, se morajo prijavitelji vsakič znova ponovno dokazovati in ne le predstavljati dosedanjih uspehov.

Glede očitkov o kompetentnosti komisije je dejal, "da komisija ni od včeraj". Vprašal se je, zakaj se niso ob njeno kompetentnost obregnili že prej in ne sedaj, in to tisti, ki so ostali brez odobrenih sredstev. Na novinarsko vprašanje, zakaj so odrekli sredstva Akademskemu pevskemu zboru Tone Tomšič, pa je odvrnil, da zbor resda izkazuje pretekle uspehe, vendar se je obenem vprašal, "kako naj komisija oceni njihov štiriletni program, če so poslali le program za leto 2014".

Predsednik komisije za uprizoritvene umetnosti Jernej Novak je povedal, da so odobrili osem vlog, medtem ko so jih devet zavrnili. Eden od kriterijev je bil tudi delovanje organizacije. Tako so po pridobljenih novih podatkih Mini teatru odobrili sredstva, je dodal. Član komisije za arhitekture in oblikovanje Nande Korpnik pa je dejal, da so pri delu opazili neambicioznost programov.

Povezava: Rezultati razpisa z obrazložitvami