JSKD, 22. 1. 2014

JSKD - Podelitev najvišjih priznanj sklada

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) vljudno vabi na osrednjo prireditev sklada, na kateri bodo podelili priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju kulturnih dejavnosti za leto 2013. Zlato plaketo, pet srebrnih plaket in dva zlata znaka sklada bodo podelili v sredo, 29. 1. 2014, ob 18.00, v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.


Zlato plaketo za življenjsko delo na področju literarne dejavnosti prejme Dragica (Breskvar) Vesković, srebrne plakete pa Vera Clemente Kojić za ustvarjalno delo na področju vokalne glasbe, Ervin Kralj, za ustvarjalni prispevek na področju likovnega ustvarjanja, Karolina Dragica Mavec, za ustvarjalni prispevek na področju sodobnega plesa, Bert Pribac za ustvarjalno delo na področju literature ter mag. Roman Verdel za ustvarjalno delo in ohranjanje kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu. Zlati znak JSKD prejmeta Rok Biček za nadpovprečne in izjemne dosežke na področju filma in filmske dejavnosti ter Miha Dolinšek za ustvarjalni prispevek na področju filmske dejavnosti v zamejskem prostoru avstrijske Koroške.

***
Karolina Dragica Mavec: Srebrna plaketa JSKD za ustvarjalni prispevek na področju sodobnega plesa

Karolina (Dragica) Mavec je v Šaleški dolini prva poučevala ustvarjanje in izražanje z gibom. V štiridesetih letih je vzgojila številne generacije plesalcev in jim široko odprla pot v plesni svet, obenem pa postavila temelje za rast in širjenje plesne umetnosti v svojem okolju in širše.

Najprej se je plesno izobraževala pri Marti Pavlin - Brini in Živi Kraigher, slovenskih pionirkah plesne sodobnosti, nato pa svoje znanje nadgrajevala na seminarjih doma in v tujini. Po vrnitvi v Šaleško dolino se je takoj začela plesno udejstvovati kot pedagoginja in koreografinja. Od leta 1967 pa vse do upokojitve je vodila oddelek izraznega plesa na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju.

Vsa leta je bila predana kreativnemu in vzgojnemu delu z otroki in mladostniki. Velenje je zraslo v pomembno in prestižno središče slovenskega sodobnega plesa tudi zaradi njenega pedagoškega in umetniškega dela. Njeni plesalci so se vedno uvrščali v zaključne prireditve ZKOS in JSKD in za svoj ustvarjalni opus dobivali pomembna priznanja in nagrade. Njihove koreografije ljudskih pravljic za otroke – Goskica Gagica, Rdeča kapica, Pastirček in druge – je posnela in predvajala tudi RTV SLO.

Karolina Mavec še vedno poučuje najmlajše plesalce v Plesnem studiu N Velenje in jih vodi po svetu plesnih pravljic.

Za svoj bogati in izvirni plesni opus je prejela številna priznanja: listino Mete Vidmar ZKO Slovenije, Napotnikovo priznanje Mestne občine Velenje, državno Šilihovo priznanje za dosežke na pedagoškem področju in nazadnje še plaketo Mestne občine Velenje za kulturno delovanje.

Pedagoški in umetniški prispevek Karoline Dragice Mavec na področju sodobne plesne umetnosti ali izraznega plesa, kot se je prej imenovala ta dejavnost, je pomemben za razvoj plesa v celotni Šaleški dolini. Zato ji JSKD podeljuje srebrno plaketo za ustvarjalni prispevek na področju sodobnega plesa.

Priznanja JSKD