JSKD, 30. 1. 2014

Poklon predanim ustvarjalcem in mentorjem

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) je na včerajšnji osrednji prireditvi podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju kulturnih dejavnosti.

Karolina Dragica Mavec in Igor Teršar / Foto: Janez Eržen

Zlato plaketo za življenjsko delo na področju literarne dejavnosti je prejela Dragica (Breskvar) Vesković, srebrne plakete pa Vera Clemente Kojić za ustvarjalno delo na področju vokalne glasbe, Ervin Kralj za ustvarjalni prispevek na področju likovnega ustvarjanja, Karolina Dragica Mavec za ustvarjalni prispevek na področju sodobnega plesa, Bert Pribac za ustvarjalno delo na področju literature ter mag. Roman Verdel za ustvarjalno delo in ohranjanje kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu. Zlati znak JSKD sta prejela Rok Biček za nadpovprečne in izjemne dosežke na področju filma in filmske dejavnosti ter Miha Dolinšek za izjemni dosežek na področju filmske dejavnosti. Rok Biček se zaradi obveznosti v tujini podelitve ni mogel udeležiti.

Igor Teršar, direktor JSKD, je med drugim povedal: »Kultura je bila od nekdaj zrcalo naše družbe, vitalni del vsakega posameznika, oblika humanejšega načina bivanja in eno ključnih gonil kreativnosti. Društvena oziroma ljubiteljska kultura ima pri nas dolgo tradicijo, ki jo velja ohranjati in hkrati prilagajati sodobnim trendom. Iz nje so v prejšnjem stoletju izšle vse pomembnejše profesionalne kulturne ustanove. Zato je pomembno, da ostane kultura tisto polje, kjer ni izključevanja. Prav v kulturi se namreč profesionalno in ljubiteljsko še danes marsikdaj tesno prepletata. Kultura je tista sestavina naše družbe, ki povezuje in krepi medsebojno zaupanje, pri čemer ima prav ljubiteljska kultura največ zaslug za ohranjanje dobrih odnosov in spoštovanja med ljudmi."

Priznanja JSKD