JSKD, 8. 4. 2016

Tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 - Plesna miniatura 2016

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pripravlja v soboto, 9. aprila, in v nedeljo, 10. aprila 2016, v Centru kulture Španski borci v Ljubljani že 24. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 – plesna miniatura, na katerem se bodo mladi plesni ustvarjalci predstavili s plesnimi miniaturami, ki so bile izbrane na regijskih tekmovanjih.
Foto: Arhiv JSKD
Foto: Arhiv JSKD
Foto: Arhiv JSKD
Foto: Arhiv JSKD

Obiskovalci si bodo lahko vse plesne miniature, ki se bodo oba dneva pričele ob 10.30 dopoldne in bodo trajale do večera oziroma poznega popoldneva, ogledali brezplačno. Plesalce bosta ocenjevali dve strokovni žiriji, najboljši v dveh starejših skupinah pa se bodo junija udeležili mednarodnega tekmovanja Opus 1 – plesna miniatura v Celju.

Letos so plesalci ustvarili svoje koreografije na podlagi skupne teme, ki se glasi: VODE! Vsakoletne teme naj bi mlade plesalce spodbudile h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih ter bile povod za spoznavanje, raziskavo in študij določenih vsebin ali avtorjev / umetnikov. Letošnja tema ponuja nešteto možnosti za ustvarjanje plesnih koreografij, povezanih z vodo – od njene lepote, pomanjkanja, pomena za življenje, politične vloge, okoljskih vidikov in še mnogo več.

Nina Meško, samostojna strokovna svetovalka za ples JSKD: »Umetnost in voda sta zrcali. Obe odsevata naš svet in življenje ter napovedujeta, kaj se lahko zgodi. Danes smo vse pogosteje priča različnim pohlepnim plenjenjem, mednje sodi tudi želja po privatizaciji pitne vode. Sledeč tej poti, voda prav kmalu ne bo več vsem dostopna in skupna dobrina, pač pa tržno blago, kar je vodna grozljivka, ki je nikakor ne smemo dopustiti. Bodimo varuhi voda in letos na Opusu zaplešimo za skupno pravico do pitne VODE!«

Mladi sodobni plesalci, stari med 9 in 24 let, bodo razdeljeni v štiri starostne skupine, in vsaka v dve kotegoriji – solo in duet/trio, ocenjevali pa jih bosta dve strokovni žiriji. Mlajše plesalce, razdeljene v dve starostni skupini, bo ocenila žirija v sestavi Daša Grgič, Minka Veselič Kološa in Barbara Kanc ter jim podelila zlate, srebrne in bronaste plakete. Starejše plesalce, ki bodo prav tako razdeljeni v dve starostni skupini, pa bo ocenila žirija v sestavi Katja Legin, Vita Osojnik in Gregor Luštek. V starejših dveh skupinah se bodo tisti, ki bodo prejeli zlata priznanja, uvrstili na mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 v Celju.

OPUS 1 – plesna miniatura je tekmovanje, na katerem se plesalci spopadajo z malimi plesnimi oblikami, ki so časovno omejene na 2 do 5 minut, vsako leto pa jim organizatorji ponudijo novo temo. Namen tekmovanja je spodbujanje ustvarjalnosti. Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju lastne plesne miniature, pri čemer naj bi jih mentor zgolj nevsiljivo vodil pri oblikovanje lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela. Takšen pristop pri mladih spodbuja občutek zaupanja vase in v svoje ideje. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.