Opera balet SNG Maribor, 30. 3. 2010

Balet SNG Maribor v Kolumbiji

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet odpravil na gostovanje na Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá v Kolumbijo.
:
:

foto Arhiv Opera balet SNG Maribor

Tam bodo v dvorani Auditorio León de Greiff, ki sprejeme 1619 gledalcev, od 31. marca do 4. aprila nastopili petkrat.

Radio and Juliet
je sodoben spoprijem koreografa Edwarda Cluga, vodje baleta SNG Maribor, s Shakespearovim Romeom in Julijo. Na glasbo enega najbolj vplivnih angleških alternativnih rock bendov preteklega stoletja Radiohead, dvakratnih dobitnikov in štirinajstkratnih nominirancev za prestižno nagrado grammy, je Clug ustvaril koreografijo v ostrem, jasnem in visokokinetičnem gibalnem slogu, ki se ob videoprojekcijah abstraktno sklicuje na klasične prizore iz Shakespearove tragedije, vključno z Mercutiovo smrtjo, poroko in plesom v maskah. Ob Edwardu Clugu plešejo še Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc in Tijuana Križman. Predstava Radio and Juliet je doslej ob domačem občinstvu navdušila gledalce v Belgiji, Črni gori, Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, Izraelu, Kanadi, Južni Koreji, Makedoniji, na Nizozemskem, Portugalskem, v Singapurju, Srbiji in Združenih državah Amerike.

foto Arhiv Opera balet SNG Maribor

Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá je eden največjih gledaliških festivalov na svetu. Od leta 1988 je ta bienalna prireditev najpomembnejši kulturni dogodek v Kolumbiji, na katerem nastopajo umetniki z vseh petih kontinentov. Bogat program ima globok družbeni vpliv, ki spreminja in bogati življenje državljanov Kolumbije. Na festivalu letos sodeluje 65 gledališč iz 35 držav.

Skozi svojo zgodovino so se na FITB predstavile različne umetniške stvaritve, ki spodbujajo pluralizem, strpnost in harmonično sodelovanje vseh narodov. To je multidisciplinarni dogodek, ki predstavlja in slavi vse zvrsti scenskih umetnosti: gledališče, ples, cirkus, glasbo, lutkarstvo, pantomimo, multimedio in performans. Prisotnost umetniških ansamblov iz celega sveta na FITB je spodbudila razvoj uprizoritvene umetnosti v Kolumbiji brez primere.

FITB je zavezan tudi izobraževanju širše javnosti in posodobitvi znanja kolumbijskih umetnikov. Zato se v času festivala umetniška skupnost na FITB srečuje in izmenjuje izkušnje ter razmišljanja. FITB ponuja delavnice, tečaje, seminarje, kolokvije in forume, ki jih vodijo režiserji, igralci, dramatiki, producenti in drugi gledališki strokovnjaki z vsega sveta. Vodja mariborskega Baleta Edward Clug bo imel svoj master class v soboto, 3. aprila.

Avditorij Leon de Greiff s 1619 sedeži je svoja vrata odprl leta 1973. Zasnovala ga je arhitektka Eugenia Cardozo, ki je za ta projekt leta 1974 prejela nacionalno arhitekturno nagrado. Leta 1996 je bil avditorij razglašen za nacionalni spomenik in velja za reprezentativni primer moderne kolumbijske arhitekture. Zaradi odlične akustike slovi po vsej Latinski Ameriki, poleg tega je stalni sedež Bogotske filharmonije OFB.

Edward Clug, Bogota, Iberoameriški gledališki festival, Kolumbija